Starosta Horného Hričova: Situáciu chceme riešiť, ale nie nanúteným spôsobom ŽSR


Foto: Starosta Horného Hričova: Situáciu chceme riešiť, ale nie nanúteným spôsobom ŽSR Foto: Obec Horný Hričov

Včera sme vás informovali o kroku spoločnosti Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ktorá po tom, ako obec Horný Hričov odmietla prevziať podchod a lávku, objekty uzavrela. Železnice tieto dve stavby, ktoré vznikli ako vyvolané investície modernizácie železničnej trate, uzatvorili. Starosta obce Dušan Ďuríček sa dlhodobo bráni, že objekty prevziať nemôže z niekoľkých dôvodov.

Zaviazalo ho k tomu obecné zastupiteľstvo, ŽSR tvrdia, že predchádzajúce vedenie obce žiadalo o vybudovanie objektov. Navyše bývalý starosta obce podľa štátnej spoločnosti vydal záväzné stanovisko, že Horný Hričov objekty prevezme a bude spravovať. Starosta však nemôže stanovisko predchodcu naplniť, keďže k tomu nemá podľa svojich slov právny podklad: 

„Rozhodovať o nehnuteľnom majetku môže výlučne obecné zastupiteľstvo a nie starosta. Obecné zastupiteľstvo obce Horný Hričov nikdy nedalo súhlas na prevzatie predmetných objektov do majetku správy, naopak, Uznesením obce Horný Hričov 126/2017 zo dňa 13.11.2017 odmietlo uvedené objekty SO 52.35.11 podchodu a SO 52.35.10 lávky prevziať. Bez súhlasu obecného zastupiteľstva nemôže starosta majetok prevziať.“

Ďuríček vyjadruje počudovanie aj nad tým, s kým zástupcovia spoločnosti rokovali. Železnice podľa riaditeľa intenzívne rokovali a snažili sa dohodnúť niekoľko mesiacov, predstaviteľ Horného Hričova to vidí inak.

„Neviem, s kým ŽSR „intenzívne“ rokovali, pretože so mnou ako starostom obce a ani poslancami obce to nebolo. Na úrovni štatutára obce a námestníka ŽSR sa uskutočnilo iba jedno stretnutie dňa 23.08.2017. Toto stretnutie sa uskutočnilo preto, že som vzhľadom na nedorobené práce, odmietol podpísať predčasné užívanie podchodu ŽSR, ktorý následne vytopilo,“ dodal starosta Horného Hričova.


V júni poslal žiadosť o odstránenie nedorobkov, na konci júla mal dostať vyrozumenie, že pre dovolenkové obdobie nie je možné zabezpečiť kompetentných ľudí. Dohodnúť termín odstránenia nedorobkov mali železnice do konca septembra, do dnešného dňa k tomu podľa slov starostu nedošlo. Vybudovaný podchod namiesto podjazdu považuje za megalomanský a nepotrebný pre obec:

„Zadebnenie časti podchodu nemá na obec a jej občanov žiaden vplyv a ŽSR týmto činom len potvrdili to, že sa jedná o absolútne zbytočnú stavbu.“ Lávku však občania využívali, problém by nastal aj v prípade mimoriadnej situácie - časť obce by zostala neprístupná pre prípadnú pomoc.

Železnice nemôžu objekty prevádzkovať, nakoľko na to zo zákona nemajú kompetencie. Obce na druhej strane nechcú takéto objekty prevziať, keďže by na ich správu a opravy nemali finančné prostriedky. Pre spoločný postup riešenia chce starosta osloviť aj ďalšie obce.

„Aj napriek uvedenému Obec Horný Hričov má záujme vzniknutú situáciu riešiť, avšak nie takým spôsobom, akým sa ŽSR snaží obci nanútiť,“ uzavrel Dušan Ďuríček, ktorý vidí za načasovaním uzatvorenia aj nadchádzajúce komunálne voľby.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu