Za odhŕňanie chodníkov sú už zodpovední majitelia, Žilinu vyjde zimná údržba o 700-tisíc eur viac


Foto: Za odhŕňanie chodníkov sú už zodpovední majitelia, Žilinu vyjde zimná údržba o 700-tisíc eur viac Foto: Mesto Žilina

V marci tohto roka schválili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky novelu zákona o prevádzke vozidiel, ktorá platí od mája. Jednou z noviniek zákona je aj zmena v povinnosti udržiavať chodníky a miestne komunikácie, ktorá prechádza na vlastníkov a správcov.

Do doby novelizácie zákona boli fakticky za komunikácie zodpovední obyvatelia domov a panelákov, ktorí však chodníky nevlastnili. Nové znenie zákona sa snaží odstrániť tento stav, kedy za údržbu a prípadné škody zodpovedali osoby, ktoré majetok nevlastnili.

Zákonom však po novom Ministerstvo dopravy zaťažilo rozpočty samospráv, keďže tie vlastnia väčšinu chodníkov a komunikácií v meste. Rovnako tak budú niesť zodpovednosť za prípadné úrazy či škody.

„Závady v schodnosti miestnych komunikácií určených pre chodcov alebo v schodnosti chodníkov sú bez prieťahov povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. Správcovia miestnych komunikácií zodpovedajú za škody, ktorých príčinou boli závady v schodnosti miestnych komunikácií určených pre chodcov alebo v schodnosti chodníkov okrem prípadu, že preukážu, že nebolo v medziach možnosti tieto závady odstrániť ani na ne predpísaným spôsobom upozorniť,“ uvádza okrem iného novelizovaný zákon.


Zimná údržba v Žiline bude stáť o 700-tisíc eur viac

Aj Mesto Žilina pocíti, najmä finančne, nové zmeny. Výmera chodníkov pre zimnú údržbu sa výrazne navýši, celkovo bude mesto zodpovedné za viac ako 500 kilometrov chodníkov a ciest. „V zmysle novely zákona sa mestu Žilina zvýšila výmera zimnej údržby chodníkov na 260 km, výmera miestnych komunikácií je približne 255 km,“ uviedla hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

Problémom presunutia kompetencií je najmä to, že potreby údržby prichádzajú sezónne a návalovo. Ak ráno napadne výrazné množstvo snehu, odpratať stovky kilometrov komunikácií v krátkej dobe si vyžiada najmä nárazové navýšenie pracovníkov. Aj preto mesto pristúpilo k spolupráci s externými firmami, tie budú spolupracovať so spoločnosťou, ktorá dnes pre mesto údržbu vykonáva.

„Z tohto dôvodu bolo potrebné navýšenie technických aj personálnych kapacít, preto sme oslovili externé firmy, ktoré budú spolupracovať so spoločnosťou Žilinské komunikácie, a.s. Dopad na rozpočet pre zimnú údržbu sa navýši odhadom približne o 700 tisíc eur,“ uzavrela Zigová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu