Nemocnica v Žiline podľa INEKO zaostáva v kvalite starostlivosti a spokojnosti pacientov


Foto: Nemocnica v Žiline podľa INEKO zaostáva v kvalite starostlivosti a spokojnosti pacientov Foto: ilustračné

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline obsadila v poslednom rebríčku Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) deviatu priečku z jedenástich hodnotených štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. Napriek tomu, že sa nemocnici podarilo konečne dostať z poslednej priečky, ktorú okupovala predošlé dva ročníky, stále vo väčšine hodnotených parametrov zaostáva.

Do hodnotenia vstupovalo celkovo päť združených ukazovateľov - spokojnosť pacientov (A), kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti (B), hospodárenie (D), transparentnosť (E) a po prvýkrát aj náročnosť diagnóz pacientov (C). Až 45% na celkovom hodnotení tvorí kvalita poskytovanej starostlivosti, dáta pochádzajú z údajov zdravotných poisťovní.


Zdroj: nemocnice.ineko.sk

V Martine a Ružomberku sú pacienti najspokojnejší

Spokojnosť pacientov tvorí ďalších 20 percent, pričom práve v tomto samostatnom ukazovateli sa Univerzitná nemocnica Martin umiestnila s ratingom 92 na prvej priečke. Spokojní so starostlivosťou sú aj pacienti v ďalšom okresnom meste v Žilinskom kraji - hneď druhá skončila Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - FN s ratingom 90. Nemocnica v Žiline získala v tomto parametri, žiaľ, len 25 z celkových 100 možných bodov.


Desiatimi percentami sa na celkovom hodnotení podieľajú náročnosť diagnóz pacientov a hospodárenie, kde v rebríčku zastáva FNsP Žilina s ratingom 56 štvrtú priečku. V kvalite poskytovanej starostlivosti je nemocnica predposledná, horšie je na tom už len Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Keďže tento parameter sa na celkovom hodnotení podieľa takmer polovicou, má najväčší podiel na umiestnení žilinskej nemocnice.

Žilinská nemocnica sa zlepšuje v transparentnosti

Vôbec najvyšší rating dosiahla nemocnica v parametri transparentnosti, kde obsadila šiestu priečku so 64 bodmi. „Myslím si, že robíme maximum, aby sme žilinskú nemocnicu otvorili verejnosti a umožnili väčšiu kontrolu procesov, ktoré v nej prebiehajú. Prijali sme nový etický kódex pre zamestnancov, na našom webe zverejňujeme údaje o ročnom hospodárení, efektívnosti a tiež všetky zmluvy či faktúry. Snažíme sa zákon nielen dodržiavať, ale ísť aj nad jeho rámec, aby sme sa viac priblížili pacientom a ich rodinným príslušníkom, ktorí chcú získať maximum informácií,“ uviedol na margo rebríčku generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Igor Stalmašek. 

V nemocnici si podľa slov riaditeľa uvedomujú, že cesta za zlepšením je ešte dlhá: „Postupne ideme hore, snažíme sa nemocnici vrátiť jej dobré meno. Čaká nás ešte dlhá cesta, no dôležité je, že sme vykročili správnym smerom.“ Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline má podľa INEKO dlh po lehote splatnosti vo výške 32 321 073 eur, pričom priemer v tejto kategórií je 56 745 414 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu