V Žilinskom kraji bude od roku 2020 postupne nasadzovaných 25 nových vozňov za 192 miliónov eur


Foto: V Žilinskom kraji bude od roku 2020 postupne nasadzovaných 25 nových vozňov za 192 miliónov eur
Galéria: 4 fotky
Foto: slovakrail.sk

Cestujúci v Žilinskom kraji majú dôvod na radosť, Európska komisia totiž začiatkom októbra odobrila finančný príspevok na projekt modernizácie vozového parku Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Ide o najväčšiu investičnú zmluvu ZSSK, aká bola kedy podpísaná. Spolu 25 nových moderných elektrických jednotiek dodá Škoda Transportation, a. s., v konzorciu so ŽOS Trnava, a. s. 

„Moderné elektrické jednotky sú pre regionálnu dopravu v okolí Žiliny a našich cestujúcich skutočne kľúčové. Preto ma veľmi teší, že táto dôležitá dodávka vlakov smeruje k úspešnej realizácii projektu. S podobnými jednotkami ako tie, ktoré majú byť dodané, máme už dnes pozitívnu skúsenosť, takže aj v budúcnosti predpokladáme hladký priebeh dodania, ako aj udržania ich kvality,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. 

Za nové vozne zaplatí spoločnosť 192 miliónov eur vrátane DPH, štát sa bude na investícii podieľať pätnástimi percentami. Nové elektrické jednotky plánuje národný dopravca nasadiť do regionálnej dopravy v Žilinskom samosprávnom kraji na tratiach Žilina – Trenčín, Horní Lideč – Púchov, Žilina – Čadca – Zwardoń a Žilina – Liptovský Mikuláš. Vozne budú postupne nasadzované od roku 2020 podľa rýchlosti dodania. 

Klimatizácia, Wi-fi pripojenie, zásuvky či priestor na prepravu bicyklov

Dvadsaťpäť elektrických jednotiek bude nasadených do regionálnej dopravy na elektrifikovaných tratiach pre rýchlosť 160 km/h, 13 kusov bude v kratšej verzii s kapacitou 247 sediacich a 12 kusov v dlhšej s kapacitou 343 sediacich. Nástup do vozidiel bude na väčšine nástupíšť nízkopodlažný, zaistia ho aj výsuvné schody. 


Galéria: 4 fotky

Cestujúci môžu očakávať aj zvýšenie komfortu, ZSSK sľubuje pohodlné sedenie a elektrické zásuvky spolu s priestorným moderným WC. V lete bude interiér vozňov chladiť klimatizácia.

„Súpravy ponúknu aj informačný a komunikačný systém, monitorovanie bezpečnostnými kamerami a wi-fi pripojenie na internet. V každej jednotke bude aspoň jedno oddelenie pre imobilných cestujúcich aj so špeciálne prispôsobeným WC, ako aj priestor na prepravu detských kočíkov a bicyklov minimálne v počte 1 bicykel na 40 sediacich cestujúcich,“ dodáva k zákazke ZSSK na webe.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: slovakrail.sk