Šance na výstavbu Rajeckej cyklomagistrály sú vysoké


Foto: Šance na výstavbu Rajeckej cyklomagistrály sú vysoké

Výstavba Rajeckej cyklomagistrály zo Žiliny do Rajeckých Teplíc sa stáva realitou. Projekt cyklomagistrály podporilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky sumou 40 000 €, teda v maximálnej možnej výške.. Predkladateľom projektu a žiadateľom o finančný príspevok bol Euroregión Beskydy. Mesto Žilina je v projekte hlavným stavebníkom.

Združenie Euroregión Beskydy spolu s mestom Žilina, ďalšími obcami Rajeckej doliny a Žilinským samosprávnym krajom boli úspešní so svojím projektom Rajeckej cyklomagistrály. Projekt je zameraný na uskutočnenie euroregionálnych aktivít a vypracovanie komplexnej projektovej dokumentácie, ktorá je potrebná k vydaniu stavebného povolenia pre výstavbu tejto dôležitej cyklistickej komunikácie.

Samotný projekt Rajeckej cyklomagistrály je dlhodobým plánom predstaviteľov samospráv i občianskych aktivistov. Trasa cyklotrasy začína v katastri mesta Žilina, konkrétne v mestských častiach Bánová a Bytčica, postupne prechádza katastrálnymi územiami obcí Lietavská Lúčka, Lietava, Porúbka, Turie a Rajecké Teplice. Tam magistrála končí a napája sa na už existujúce miestne cyklotrasy. Príprave projektu predchádzalo viacero rokovaní mesta Žilina, spomenutých obcí a Žilinského samosprávneho kraja. Po všetkých rokovaniach je naplánovaná trasa považovaná za definitívnu. V blízkom čase bude podpísaná zmluva medzi Euroregiónom Beskydy a Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky o poskytnutí a čerpaní finančného príspevku 40 000 €, teda v maximálnej možnej výške. Od podpisu dohody je doba realizácie do 24 mesiacov.

„Som veľmi rád, že Euroregión Beskydy bol úspešný s projektom Rajeckej cyklomagistrály. Trasa zo Žiliny do Rajeckých Teplíc poskytuje úžasné scenérie, no využívať bicykel na vyťaženej štátnej ceste I/64 nie je v súčasnosti pohodlné a často je pre cyklistov dokonca životu nebezpečné. Po vybudovaní cyklomagistrály bude radosť absolvovať túto trasu na bicykloch,“ uviedol primátor mesta Žilina Igor Choma.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu