Európska noc výskumníkov prilákala do žilinského Auparku tisícky návštevníkov


Foto: Európska noc výskumníkov prilákala do žilinského Auparku tisícky návštevníkov
Galéria: 4 fotky
Foto: UNIZA

V žilinskom obchodnom centre Aupark sa aj tento rok konala Európska noc výskumníkov, ktorá prilákala tisícky návštevníkov. Žilina bola jedným z piatich miest Slovenska, ktoré sa na jeden deň stali centrom vedy. Motto tohto ročníka „Výskumníci v nás“ inšpirovalo malých aj veľkých objaviteľov.

Festival vedy Európska noc výskumníkov je projekt podporovaný rámcovým programom Európskej komisie na podporu výskumu, vývoja a inovácií - Horizont 2020, v časti Marie Sklodowska-Curie actions. Európska noc výskumníkov je organizovaná až v 24 štátoch Európy.

Európsku noc výskumníkov na Slovensku organizuje Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) a v Žiline bola aj tento rok odborným partnerom práve Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA). Až 20 z 26 stánkov patrilo práve univerzite a jej zaujímavým exponátom.


„Motto tohto ročníka nabáda hľadať výskumníka v každom z nás. Nezáleží na tom, či sme malí alebo veľkí, či nás baví vesmír či technika. Dnešný svet potrebuje vedcov a výskumníkov viac než inokedy. Tak sa nechajme inšpirovať,“ zhodnotil počas otvorenia prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD., rektor Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA). 

Medzi najatraktívnejšie exponáty UNIZA patrili Elektrická 4-kolka, roboty a robotika, 3D tlačiareň či drony. Okrem exponátov bolo tiež možné si vypočuť aj 3 zaujímavé prednášky o robotickej súťaži RoboRave Slovensko, o princípoch bezkontaktných identifikačných kariet či o kurzoch cudzích jazykov. 12. ročník prestížnej Európskej Noci výskumníkov 2018 sa uskutočnil aj v ďalších slovenských mestách a to v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a Poprade.

Tento rok opäť nesklamal ani v návštevnosti - Európsku noc výskumníkov navštívili desiatky tisíc návštevníkov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS UNIZA