V Žiline skúšali, koľko priestoru zaberie autobus s 50 cestujúcimi a koľko 50 osobných áut


Foto: V Žiline skúšali, koľko priestoru zaberie autobus s 50 cestujúcimi a koľko 50 osobných áut Foto: DPMŽ

V sobotu 22. septembra 2018 skončil Európsky týždeň mobility, tento deň bol však zároveň medzinárodným dňom bez áut. Dopravný podnik mesta Žiliny zorganizoval spolu s Mestským úradom v Žiline pri tejto príležitosti fotoakciu, cieľom ktorej bolo porovnanie záberu verejného priestoru verejnou dopravou a osobnými autami. Akcia prebiehala na ulici Kvačalova, v smere od sídla DPMŽ na Hájik.

Dopravný podnik chcel týmto zaznamenať a preukázať, aký malý priestor zaberie na ceste jeden autobus s približne 50 cestujúcimi a koľko priestoru zaberie 50 osobných áut. Fotografie dokazujú, že ak by sa vodiči päťdesiatich áut presunuli do jedného autobusu, nebolo by na cestách toľko kolón. Samozrejme nie vždy je to možné, keďže mnohí z nás sú z rôznych dôvodov často odkázaní práve na vlastné auto.

Osobné vozidlá boli pri fotoakcii zoradené natesno po tri vedľa seba, čo samozrejme pri bežnej premávke nie je možné. No experiment dokonale poukazuje na to, aký veľký priestor týchto 50 áut zabralo.

„Keby boli zoradené za sebou, na zachytenie takejto dlhej kolóny by nestačila ani celá ulica Kvačalova v jej priamom úseku. Takéto kolóny majú následne vplyv aj na presnosť vozdiel MHD, čo sa negatívne odzrkadľuje v meškaní spojov prakticky všetkých liniek MHD. Dopravný podnik a Mesto Žilina chce aj touto akciou upriamiť pozornosť na dôsledky využívania IAD pred MHD a povzbudiť vodičov k tomu, aby využívali MHD a prispeli k zlepšeniu dopravnej situácie v našom meste,“ uvádza sa v správe na stránke DPMŽ.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: DPMŽ