Tip pre gurmánov: poďte na Karlovský gastrofestival!


Foto: Tip pre gurmánov: poďte na Karlovský gastrofestival!
Galéria: 5 fotiek

Viete, že len hodinku autom od Žiliny, tri kilometre za českou hranicou, môžete zažiť atmosféru najnavštevovanejšej gurmánskej akcie v Českej republike?

Nenechajte si ujsť Karlovský gastrofestival - sviatok gurmánov a milovníkov (nielen) valašskej kuchyne a regionálnych produktov, ktorého jubilejný 10. ročník sa bude konať cez víkend 6. a 7. októbra a opäť ponúkne ochutnávky špecialít nielen miestnych kuchárov, medzinárodný farmársky trh, súťaž o najlepší frgál a ďalší sprievodný program.

To všetko sa odohráva doslova uprostred prírody, v malebnom karlovickém údolí Léskové dlhom 3,5 kilometra. Medzi jednotlivými ochutnávkovými miestami u miestnych hotelov a penziónov sa môžete prejsť po cykloceste Bečva alebo sa previezť vláčikom, historickým autobusom či konským povozom. Všetko je pripravené aj pre prípad horšieho počasia: ochutnávať sa dá pod strechou v priestranných stanoch alebo vnútri hotelov a krčmičiek.

Vstupné tradične zadarmo

Ponuka miestnych podnikov je vždy veľmi pestrá - od typickej valašskej kuchyne cez špeciality zo zveriny až po modernú krajskú gastronómiu miestneho luxusného Spa hotela Lanterna. Vďaka hosťujúcim kuchárom z Budapešti ochutnáte aj tradičnú maďarskú kuchyňu.

Nebude chýbať ani populárny medzinárodný farmársky trh plný kvalitných produktov na ochutnanie aj zakúpenie, na ktorom nájdete 70 producentov - od rôznych druhov pečiva cez špeciality z mäsa, syry, pálenky a vína, burčiak, dobroty z medu i čokolády až po zaujímavosti ako bezlepkové zemiakové placky či zdravé desiaty. Uvidíte aj valašskú zabíjačku a ukážky remesiel. 

Jedna z gastro zastávok je venovaná food truckom, obľúbená je aj frgálová manufaktúra, v ktorej si môžete skúsiť výrobu frgálu - tradičného regionálneho koláča. Vrcholom býva nedeľná súťaž o najlepší valašský frgál, kde môžete súťažné frgály tiež ochutnať. Tešte sa aj na kuchárske šou, súťaž o najlepšiu klobásu či barmanské večery. Vstup na gastrofestival je zadarmo, čo je u akcií tohto typu úplne výnimočné.

Michelinský šéfkuchár z Francúzska 

Čerešničkou na torte sú špeciálne degustačné akcie v Spa hoteli Lanterna, ktoré pripravujú hosťujúci šéfkuchári ocenení prestížnou michelinskou hviezdou.

Pokiaľ chcete ochutnať menu francúzskeho kuchára Nicolasa Decherchiho, ktorý je ovenčený hneď dvomi hviezdami, nenechajte si ujsť sobotnú michelinskú galavečeru alebo nedeľný michelinský obed, ešte zostáva pár miest.

Zaujímavosťou je aj záverečná nedeľná galavečera s vinárstvom Kadrnka, držiteľom ocenenia Vinár roka 2018. Náš tip: Príďte na gastrofestival v nedeľu, užite si ochutnávky a potom si doprajte relaxáciu vo Wellness Horal s termálnymi bazénmi a saunovými rituálmi.

Hotely Lanterna a Horal ponúkajú na noc z nedele na pondelok cenovo zvýhodnené pobyty s neobmedzeným vstupom do wellness v cene.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Resort Valachy