FOTO: Medzi sídliskami Solinky a Vlčince prebieha výstavba chodníka pre chodcov aj cyklistov


FOTO: Medzi sídliskami Solinky a Vlčince prebieha výstavba chodníka pre chodcov aj cyklistov
Galéria: 5 fotiek

Čitatelia nás cez víkend upozornili na prebiehajúce práce na ulici Veľký Diel v Žiline. Popri ceste spájajúcej sídliská Vlčince a Solinky bola vytýčená trasa z drevených kolíkov a pracovníci vykonávali terénne úpravy. V úseku medzi Výskumným ústavom dopravným a zastávkou MHD Žilinská univerzita sa konečne začala výstavba chýbajúceho chodníka pre chodcov aj cyklistov.

„Aktuálne prebiehajú v tejto časti práce súvisiace s výstavbou chodníka. Táto stavba - cyklochodník Vlčince je súčasťou prepojenia sídliska Solinky so sídliskom Vlčince,“ potvrdila Barbora Zigová, hovorkyňa mesta Žilina.

Stavba sa skladá z dvoch objektov - chodník pre peších a komunikácie pre cyklistov. Napojený bude na jestvujúcu časť chodníka smerujúcu od Soliniek, ktorá končí pri Žilinskej univerzite. Celková cena zákazky je 235 486,85 eur a financovaná je z dvoch zdrojov.

„Chodník pre peších bude plynulo pokračovať a napájať sa na jestvujúci chodník. Začiatok navrhovaného chodníka je pri hlavnom vchode do Lesoparku Chrasť a ukončený je v mieste napojenia na jestvujúci chodník pred VÚD Žilina,“ spresnila Zigová.


Galéria: 5 fotiek

Povrchová úprava chodníka je navrhnutá z betónovej zámkovej dlažby a lemovania betónovým obrubníkom. Základná šírka chodníka je 1,5 metra a jeho celá dĺžka bude 476,1 metrov.

Cyklochodník v prevažnej miere kopíruje jestvujúcu komunikáciu - ulicu Veľký Diel. Šírka navrhovaného chodníka je v celej dĺžke limitovaná jestvujúcim šírkovým (priestorovým) usporiadaním prejazdného profilu a je 2,25 metra. Priečny sklon cyklochodníka je navrhnutý ako jednostranný (základný priečny sklon je 2%). 

„Stavba je financovaná z dvoch zdrojov - chodník pre peších je financovaný z rozpočtu mesta vo výške 58 792,46 eur a cyklochodník je financovaný z fondov EÚ  93 889,774 eur,“ dodala hovorkyňa mesta.

Výstavba začala vo štvrtok 6. septembra 2018 a plánované ukončenie podľa zmluvy je 5. januára 2019.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu