Starý byt verzus novostavba: Aké bývanie sa viac oplatí?


Foto: Starý byt verzus novostavba: Aké bývanie sa viac oplatí?
Galéria: 7 fotiek

Zvažujete kúpu bytu a premýšľate, či sa vám viac oplatí novostavba alebo starší byť v pôvodnom stave, ktorý si upravíte podľa svojich predstáv? A čo rekonštrukcia súčasného bývania? Pre jednoduchšie rozhodovanie sme porovnali za vás náklady, výhody aj nevýhody všetkých troch možností.

POROVNANIE NÁKLADOV:

KÚPA STARÉHO BYTU / REKONŠTRUKCIA PÔVODNÉHO:

Náklady na bývanie v starých bytoch sa rôznia - napríklad byt postavený v sedemdesiatych rokoch, s rozlohou cca 60 m2, v ktorom bývajú traja ľudia, vám môže odkrojiť z rodinného rozpočtu približne 200 eur len na základné náklady – poplatky za vodu, správu bytového domu, splácanie domových úverov na zateplenie či výťahy. K tomu si ešte prirátajte mesačné platby za elektrinu a plyn.

Aj keď si byt zrekonštruujete doslova od podlahy, keďže ide o takmer 50 ročnú stavbu, môže sa vyskytnúť tiež nutnosť opraviť spoločné bytové priestory – čo znamená ďalší úver a ďalšie zaťaženie vašej peňaženky. 

NOVOSTAVBA:

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že kúpa nového bytu mesačne oberie rodinný rozpočet o viac peňazí ako bývanie v pôvodnom - staršom byte, vôbec to tak nemusí byť. Výmenou starého bytu za nový môžete ušetriť.  Neplatíte totiž za spoločné úvery, zatepľovanie, rekonštrukciu výťahov…

V ideálnom prípade splácate hypotéku a mesačne platíte za bývanie – elektrinu, vodu, plyn. Nové byty však majú neporovnateľne vyšší tepelný komfort, kvalitné materiálové prevedenie, tesniace okná a dvere, vďaka čomu vám s najväčšou pravdepodobnosťou klesnú mesačné výdavky (pri kúpe bytu rovnakej rozlohy ako máte teraz). A kúpna cena? Aktuálne prebieha výstavba bytového komplexu Rudiny II. medzi sídliskami Hliny a Solinky. Nové byty sú tu v predaji už od cca 1 700 eur/m2.

PLUSY A MÍNUSY:

Kúpa staršieho bytu:

+ nižšia cena ako pri novostavbe

-  vyššie mesačné poplatky oproti novostavbám, často nutná rekonštrukcia, možné skryté závady, staré a často znečistené spoločné priestory, prípadné zaťaženie úverom, kratšia životnosť nehnuteľnosti 

Rekonštrukcia súčasného bývania:

+ žiadne starosti so sťahovaním, známa lokalita, susedia, občianska vybavenosť

- neporiadok a diskomfort na pár týždňov/mesiacov  

Novostavba: 

+ výhodná investícia, možnosť prispôsobiť si bývanie podľa svojich predstáv, najmodernejšie technologické postupy, nízke prevádzkové náklady, dlhá životnosť nehnuteľnosti

+ nové ihriská, bezpečné bývanie pre vaše deti

+ pri hypotekárnom financovaní možnosť prefinancovať novostavbu do výšky 90% z ceny nehnuteľností

- vyššie prvotné náklady, sťahovanie 

BONUS: Problematické PARKOVANIE

Na väčšine (nielen) žilinských sídlisk už dlhodobo pretrváva problém s parkovaním. Kúpou bytu v novostavbe aj s parkovacím státím môžete na zdĺhavé hľadanie voľného miesta zabudnúť.  V komplexe Rudiny II bude k dispozícii dokonca viac parkovacích miest ako samotných bytov. Všetky budú ukryté na prvom a druhom podlaží bytových domov.

Rudiny II. majú nastavenie ako projekt vo viacerých bankách. Na financovanie nepotrebujete zabezpečovať znalecký posudok, snímku z katastra, LV. 

Viac informácií o projekte Rudiny II. nájdete na www.rudiny.sk  




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Rudiny II.