O prevázdku na trati Žilina - Rajec budú môcť súkromníci súťažiť už v roku 2019


Foto: O prevázdku na trati Žilina - Rajec budú môcť súkromníci súťažiť už v roku 2019 Foto: ilustračné - rajec.info

Už vo februári sme informovali o tom, že železničná trať Žilina - Rajec, kde premáva “Rajecká Anča”, bude v roku 2019 zahrnutá v rámci liberalizácie železničnej dopravy na Slovensku do verejnej obchodnej súťaže. Rezort dopravy už zverejnil v Úradnom vestníku Európskej únie informáciu o zámere prenajať trať súkromníkovi, ktorý navrhne najvýhodnejšiu ponuku.

Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky chce týmto krokom získať výhodnejšie podmienky, dostupnejšiu dopravu a najmä kvalitnejšie služby pre cestujúcich. Trať Žilina - Rajec je jednou z troch, ktoré budú v pilotnom projekte ponúknuté do súťaže. Zámer takto postupovať pri prenájme musí ministerstvo zverejniť rok vopred. Ďalšie trate sú Košice - Moldava nad Bodvou a Bratislava - Komárno.

Na poslednej menovanej trati v súčasnosti jazdí súkromník RegioJet. „Záleží nám na tom, aby celý proces prebehol bez zbytočných chýb, a aby súťaž priniesla predovšetkým výhody ako dostatok kapacity a prilákala do vlakov ďalších cestujúcich. Zároveň nám ukáže reálny pohľad, či to bolo správne rozhodnutie a v liberalizácii ďalších tratí budeme pokračovať,“ vyjadril sa minister dopravy Arpád Érsek.


Historicky pôjde o vôbec prvé tendre na prevádzku verejnej osobnej dopravy, od nich závisí to, či bude ministerstvo pokračovať aj pri desiatkach ďalších tratí. Ministerstvo dopravy chce transparentnou verejnou súťažou umožniť, aby sa o prevádzku na nich mohlo uchádzať široké spektrum dopravcov, teda malých aj veľkých.

Kým nie sú výsledky liberalizačného procesu známe, štát nateraz využije možnosti európskej legislatívy a na zostávajúce trate si objedná verejnú osobnú dopravu priamym zadaním.  Aktuálne ide o trate zazmluvnené Železničnou spoločnosťou Slovensko. Zmluva na prevádzkovanie verejnej osobnej dopravy sa spoločnosti končí v roku 2020.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu