Colníci odhalili u podnikateľa v Bytči viaceré porušenia zákonov, skladoval tabak bez kolkov


Foto: Colníci odhalili u podnikateľa v Bytči viaceré porušenia zákonov, skladoval tabak bez kolkov Foto: Colný úrad Žilina

Žilinskí colníci našli v malej bytčianskej prevádzke zameranej na predaj potravín viacero druhov tabakových výrobkov bez povinných kontrolných známok. Umiestnené boli na rozličných miestach v predajni. Okrem toho odhalili aj podvody pri evidovaní tržby cez elektronickú registračnú pokladnicu.

Kontrola jednej z predajní potravín v Bytči nedopadla pre majiteľa práve najlepšie. V čase, keď colníci vykonali kontrolný nákup, predajca zaevidoval tržbu do registračnej pokladnice aj odovzdal pokladničný doklad. Problém však nastal pri porovnaní celkovej hotovosti s údajmi na prehľadovej uzávierke. Vysvitlo, že na prevádzke majú zaevidovanú len ¼ tržieb.

Ďalšie nezrovnalosti v predajni sa našli, keď colníci kontrolovali prevádzkové priestory so zameraním na zistenie množstva skladovaných tabakových výrobkov. Bez potrebných kontrolných známok ich odhalili najskôr v prenosnej chladničke, potom v zásuvke pod predajným pultom a nakoniec aj v skrinke pod umývadlom a pod písacím stolom.

Išlo o rôzne druhy neoznačeného spotrebiteľského balenia tabaku, medzi ktorými boli aj tabakové kusovky a cigarety. Majiteľ k tovaru nemal nadobúdacie doklady. Uviedol, že ho zakúpil od neznámej osoby a nevedel o tom, že ho nemôže skladovať. Neoznačené tabakové výrobky colníci zabezpečili a obchodníkovi hrozí pokuta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Colný úrad Žilina