Revitalizácia priestoru pred plavárňou finišuje, projekt kritizujú viacerí obyvatelia


Foto: Revitalizácia priestoru pred plavárňou finišuje, projekt kritizujú viacerí obyvatelia
Galéria: 13 fotiek

Pred budovou Mestskej krytej plavárne v Žiline sú už niekoľko mesiacov realizované stavebné práce, ktorých cieľom je spevnenie a skultúrnenie plochy. Tá patrí medzi pomerne frekventované žilinské pešie ťahy, po minuloročnej výmene parovodu bola zaasfaltovaná. O niekoľko mesiacov už plochu opäť rozbúrali a väčšinu prekryli asfaltom, na niektorých miestach pribudla dlažba.

Zlepšiť stav tohto verejného priestoru sa rozhodlo mesto mesiace po tom, ako ho do pôvodného stavu musel uviesť realizátor výmeny parovodu - spoločnosť Žilinská teplárenská. Tá podľa našich informácií navrhla umiestnenie zelene a kvetináčov, nakoniec plochu jednoliato prekryla asfaltom.

Na meste sme sa pokúšali zistiť, akou sumou a akým pomerom sa podieľalo mesto Žilina na nákladoch za asfaltovanie plochy. Celkovú sumu za prvé vyasfaltovanie si malo mesto Žilina podeliť rovným dielom so Žilinskou teplárenskou, túto informáciu nám však hovorkyňa nepotvrdila.

„Našim zámerom bolo skultúrniť tento priestor pred plavárňou. Minulý rok Žilinská teplárenská totiž poškodila asfalt pri výmene rozvodov, preto sme sa rozhodli skrášliť tento priestor. Vymenili sme asfalt za farebne ladenú dlažbu, osadili sa prvky drobnej stavebnej architektúry – teda lavičky, odpadkové koše, kvetináče, stojany na bicykle. Rovnako plánujeme v tomto priestor doplniť zeleň, aktuálne prebieha výber dodávateľa,“ uviedla hovorkyňa mesta Barbora Zigová.  

Dnes uplynula lehota na predkladanie ponúk pre realizáciu vegetačných úprav. Časť odbornej verejnosti z radov krajinných architektov kritizuje umiestnenie zeminy, ktorá na mieste nevydrží. Či to mu tak bude, ukážu už najbližšie mesiace.

Galéria: 13 fotiek

„Po novom tu pribudnú dreviny ako borovica či smrek, okrasná zeleň, nízke kry, trvalky a kvitnúce dreviny. Výsadbu zelene riešime s odstupom, vzhľadom k tomu, že až teraz je vhodné obdobie dokončiť vegetačné úpravy, založiť trávnik či vysadiť zeleň. Investícia sa vyšplhá maximálne do 42 000 eur,“ doplnila k zbrzdeniu výsadby hovorkyňa.


S mobiliárom nie sú spokojní ani cyklisti, pribudli typovo zastaralé stojany na bicykle. Predstaviteľov OZ Mulica, ktoré sa venuje aj mestskej mobilite, takýto krok prekvapil najmä preto, že s mestom v minulosti opakovane spolupracovali na projektoch osadenia vhodnejších stojanov. 

„Uvedený typ je tzv.lámač kolies a umožňuje uzamknutie bicykla iba o predné koleso, pričom niekedy bicykle z takéhoto stojany vypadnú a lámajú kolesá.Vhodnejší typ by bol tvar obráteného písmena U,tieto stojany môžete vidieť, už aj v po meste a umožňujú uzamknutie bicykla jednak o koleso ako aj rám bicykla,“ spresnil Marián Gogola z OZ Mulica.  

Celkový náklad na spevnenie plôch dosiahol výšku takmer 35-tisíc eur, vegetačné úpravy by mali podľa odhadu stáť ďalších približne 3 700 eur. 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu