Mesto Žilina aj Žilinský samosprávny kraj sa od nedele zapoja do Európskeho týždňa mobility


Foto: Mesto Žilina aj Žilinský samosprávny kraj sa od nedele zapoja do Európskeho týždňa mobility

Žilinský samosprávny kraj sa od nedele 16. septembra do soboty 22. septembra 2018 zapojí do projektu Európskeho týždňa mobility. Cieľom je motivovať obyvateľov po celej Európe k tomu, aby si na dopravu volili udržateľné spôsoby, ako sú verejná hromadná doprava, chodenie či cyklistika. Týmito krokmi môžeme znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalitu ovzdušia a urobiť z mestských častí príjemnejšie miesta pre život a prácu. 

Počas tohto roku čakajú na cestujúcich prímestskou autobusovou dopravou v Žilinskom kraji výrazne zľavy na cestovnom, ktoré sa môžu vyšplhať až na 46 percent celkovej sumy - v závislosti od prejdenej vzdialenosti. Výpadok príjmov zadotuje samosprávny kraj v predpokladanej výške viac ako 70-tisíc eur. 

„Je veľmi dôležité vrátiť ľuďom dôveru v cestovanie vlakmi, či autobusmi. Týždeň mobility by k tomu mohol dopomôcť, cestujúci si budú môcť tento typ dopravy vyskúšať za zvýhodnených podmienok a sami uvidia, či je to pre nich pohodlnejšie ako stáť v zápchach. Zároveň vieme, že len zľavy nestačia. Chceme cestujúcich pritiahnuť do verejnej dopravy aj lepšími podmienkami. Napríklad budovaním záchytných parkovísk pri nástupných miestach,“ uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. 

V piatok 21. septembra 2018 bude hromadná doprava v Žiline zadarmo 

Do kampane sa zapojí aj mesto Žilina, pripravilo bohatý program počas celého týždňa. Mesto symbolicky odštartuje kampaň už v sobotu na Dni otvorených dverí Dopravného podniku mesta Žiliny. V utorok 18. septembra sa môžu cyklisti, prechádzajúci v ranných hodinách cez Bulvár, tešiť na cykloraňajky.

Zdravé a chutné menu sa bude podávať na moste na Ulici Antona Bernoláka. Naprázdno neobídu v tento deň ani cestujúci mestskou hromadnou dopravou, na vybraných autobusových zastávkach čaká malé občerstvenie aj na nich. Cieľom týchto akcií je jednak odmeniť cyklistov a cestujúcich MHD, a rovnako tiež preskúmať odkiaľ a kam cestujú. 

Streda 19. september bude patriť téme čistého ovzdušia. Na Námestí Andreja Hlinku sa od 9.30 hod. uskutoční Deň zdravého ovzdušia. Mesto Žilina a Žilinská univerzita si v rámci projektu AIR TRITIA pripravili pre verejnosť bohatý program zameraný na ochranu životného prostredia, monitorovanie kvality ovzdušia, správne vykurovanie, nízko-uhlíkovú mobilitu, elektro-mobilitu či pešiu dopravu,“ vysvetlil Ľuboš Slebodník, vedúci oddelenia mobility na Mestskom úrade v Žiline.


Vo štvrtok 20. septembra sa zase uskutoční seminár Žilinskej univerzity s názvom „Žilina – mesto prívetivé pre peších“. Pozitívny vzťah k alternatívnym spôsobom prepravy je dôležité budovať už od detstva. Mesto Žilina preto pripravilo v rámci týždňa mobility aktivity aj pre najmenších.

Tradičná cyklojazda začína o 17:00 hod. na Námestí Andreja Hlinku

V piatok 21. septembra pozýva všetky deti na Dopravné ihrisko na Vlčince na Cykloškolu pre najmenších. Naučia sa ako funguje premávka v praxi a otestujú si svoje cyklistické zručnosti. Tí najšikovnejší získajú vodičský preukaz mladého cyklistu a zaujímavý darček. Týždeň mobility pokračuje v piatok podujatím Deň bez áut, počas ktorého môžu Žilinčania využiť bezplatnú MHD v meste.

„V tento deň prevádzkuje DPMŽ mestskú hromadnú dopravu zadarmo pre všetkých cestujúcich bez výnimky. Je to príležitosť presadnúť z motorových vozidiel práve do dopravných prostriedkov MHD a vyskúšať si túto formu prepravy,“ uviedol Slebodník. Doplnil, že 22. september je Medzinárodným dňom bez áut a práve tento deň je z pohľadu udržateľnej mestskej mobility dôležitým dňom. 

„Mesto si v spolupráci s dopravným podnikom pripravilo v tento deň v čase od 9.00 do 11.00 hod. zaujímavú akciu s cieľom porovnať a ukázať obyvateľom význam znižovania počtu motorových vozidiel v meste. Uzavretá bude časť Kvačalovej ulice, kde si ukážeme, koľko priestoru na ceste zaberá jeden autobus plný cestujúcich v porovnaní s 50 automobilmi, ktoré bývajú prevažne zaplnené jedným až dvomi cestujúcimi,“ vysvetlil Ľuboš Slebodník.

Záver Európskeho týždňa mobility 2018 vyvrcholí tradičnou Veľkou jesennou cyklojazdou so začiatkom o 17.00 hod. na Námestí Andreja Hlinku. Cyklisti prejazdom upozornia všetkých vodičov na to, že sú riadnymi účastníkmi cestnej premávky a treba brať na nich ohľad.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu