Žilina mení systém parkovania na troch sídliskách, dodávky a nákladné autá už viac nezaparkujú


Foto: Žilina mení systém parkovania na troch sídliskách, dodávky a nákladné autá už viac nezaparkujú Foto: Mesto Žilina

Vedenie mesta Žilina pripravilo zmenu organizácie dopravy, ktorá sa dotkne sídlisk Vlčince, Solinky a Hájik. Zmena sa týka parkovania dodávok a nákladných vozidiel, ktorých dĺžka presahuje 5 metrov. Obmedzenie začne platiť v najbližších dňoch, aktuálne sa začína s osádzaním nových dopravných značení na vstupných komunikáciách.

Dodávok a nákladných áut na sídliskách pribúda

Dôvodom tohto rozhodnutia sú najmä pribúdajúce sťažnosti obyvateľov na parkovanie firemných dodávok v obytnej zóne. Mesto si od zmeny sľubuje zvýšenie parkovacích kapacít. Podľa prieskumu, ktorý dalo urobiť, parkuje na týchto sídliskách až 146 vozidiel s dĺžkou nad päť metrov v pracovné dni a 167 takýchto vozidiel počas víkendov. Väčšinou sú to veľké dodávky, ktoré často zaberajú aj dve parkovacie miesta.

„Ide o značný počet firemných dodávok, ktoré zaberajú plochu obyvateľom sídlisk. Projekt nám odsúhlasil aj Okresný dopravný inšpektorát,“ vysvetlil vedúci odboru dopravy Mestského úradu v Žiline Peter Rolko.


Hranice zóny s regulovaným státím vozidiel budú vyznačené príslušným dopravným značením

Toto opatrenie je jedným z mnohých, ktorých cieľom je zlepšiť situáciu s parkovaním v meste a najmä v obytných zónach. V niektorých častiach mesta he totiž podľa slov primátora je situácia neúnosná. 

„Našim zámerom je, aby štandardné parkovacie miesta slúžili aj štandardným vozidlám a nie nákladným, tie majú parkovať v sídlach firiem. Začíname s najväčšími sídliskami, v ďalšej etape uvažujeme tento zákaz rozšíriť aj na Hliny, Malú Prahu a Bôrik. Podobný systém zaviedli už vo viacerých mestách a ukázalo sa, že funguje,“ uviedol žilinský primátor Igor Choma.

Kontrolu dodržiavania tohto nariadenia bude vykonávať mestská polícia, ktorá bude udeľovať pokuty.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina