Primátor Žiliny Igor Choma opäť predloží návrh na bezplatnú MHD pre všetkých Žilinčanov


Foto: Primátor Žiliny Igor Choma opäť predloží návrh na bezplatnú MHD pre všetkých Žilinčanov Foto: ilustračné

Na septembrové zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline predloží primátor mesta Žilina Igor Choma opätovne návrh na zavedenie bezplatnej hromadnej dopravy pre všetkých Žilinčanov. Vyplýva to z materiálov na rokovanie komisií, ktoré sú zverejnené na webe mesta Žilina. Návrh je identický s tým, ktorý predložil primátor už v júni.


Mestskí poslanci ho vtedy neschválili, argumentovali najmä vysokou finančnou záťažou takéhoto rozhodnutia. Odchádzajúce zastupiteľstvo nechce zaťažiť to, ktoré vzíde z novembrových volieb, takýmto bremenom. Ak by zámer schválili, celkovo by sa dotácia na rok 2019 pre krytie výpadkov z cestovného vyšplhala na odhadovaných 7,2 až 7,3 milióna eur.

Takmer desatina mestského rozpočtu Žiliny by tak putovala na dotovanie bezplatnej prevádzky hromadnej dopravy. Rozpočet by oproti súčasnému stavu musel dotovať MHD v Žiline o sumu 2,4 milióna eur navyše.

Primátor chce dodržať predvolebný sľub, ľudia si bezplatnú MHD podľa jeho slov zaslúžia


Dnes využívajú bezplatné cestovanie v Žiline občania nad 62 rokov, žiaci od 6 do 15 rokov a aj študenti od 16 do 26 rokov. Podmienkou je trvalý pobyt v Žiline a bezdlžnosť voči mestu. Jedinou skupinou, ktorá platí za dopravu, je ekonomicky aktívne obyvateľstvo.

Napriek tomu, že takéto opatrenie by bolo prospešným krokom k zlepšovaniu mobility a podľa skúseností zo zahraničia môže prispieť k zníženiu podielu individuálnej automobilovej dopravy, jeho ekonomický dopad by obyvatelia mohli pocítiť v iných oblastiach.

Igor Choma však napriek tomu pokladá návrh za prospešný, preto ho predkladá opäť. A to aj napriek tomu, že v tejto oblasti nedošlo od minulého hlasovania k výrazným zmenám. Zisťovali sme, prečo sa pokúša o schválenie identického návrhu: „Lebo si to občania nášho mesta zaslúžia,“ odpísal v krátkosti žilinský primátor.

Či poslanci zmenia svoj názor oproti júnovému zasadnutiu, kedy hlasovalo ZA návrh len deväť prítomných zastupiteľov, sa dozvieme už 24. septembra 2018.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu