Mesto Žilina prikúpilo z eurofondov ďalších dvetisíc kompostérov, ide o dvaapolkrát drahší model


Foto: Mesto Žilina prikúpilo z eurofondov ďalších dvetisíc kompostérov, ide o dvaapolkrát drahší model Foto: ilustračné - pixabay.org

V apríli 2018 podpísal primátor Žiliny Igor Choma zmluvu s víťaznou spoločnosťou JK Building, s.r.o., ktorá ponúkla najlacnejšie dodanie 5-tisíc kusov kompostérov vo verejnom obstarávaní. Za sumu spolu 186-tisíc eur boli do rodinných domov v Žiline distribuované kompostéry s objemom 600 litrov, cena za kus tak dosiahla úroveň 37,2 eur s DPH. Po niekoľkých mesiacoch nakúpilo mesto Žilina kompostéry opäť.

Tentokrát však bola zákazka realizovaná, namiesto vlastných zdrojov rozpočtu, z Európskych štrukturálnych fondov. Mesto tak získalo ďalších 2-tisíc kusov kompostérov, v podmienkach bol stanovený ich objem na 600 litrov. Kompostéry dodá spoločnosť SOLID plus, s.r.o. z Levíc. Celková cena za dodanie dvojpätinového počtu škatúl na kompost oproti prvej zákazke je o tritisíc eur vyššia.

Celkovo tak bude 2000 kompostérov pre mestské časti vo volebnom obvode číslo 8 stáť 189-tisíc eur. Kompostéry sú pritom objemovo rovnaké, odlišujú sa však kvalitou. Technické požiadavky pre súťaž stanovovalo Ministerstvo životného prostredia.

„Týchto 2000 kusov kompostérov sme obstarávali v rámci projektu z eurofondov, teda aj technické požiadavky boli určené Ministerstvom životného prostredia. Ide najmä o hrúbku kompostéra, jeho váhu, či použitý materiál. Tieto kompostéry budú distribuované do mestských častí Považský Chlmec, Brodno, Vranie, Zástranie, Zádubnie a Budatín,“ spresnila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.


Kompostéry majú záruku päť rokov, životnosť podľa technického listu trikrát vyššiu

Nové kompostéry z fondov Európskej únie aktuálne nakupuje veľa miest či obcí, napríklad neďaleká obec Rosina nakúpila za 101 900 eur spolu 950 kusov kompostérov o objeme 1000-1100 litrov.

Žilinské 600-litrové kompostéry majú označenie Compostys H1 600 Smart a v priemere za jeden zaplatí Európska únia 94,5 eura. Oproti prvotne obstaraným kompostérom je teda ich cena dvaapolnásobná. Záruka je päť rokov, životnosť udávaná výrobcom by mala byť pätnásť rokov.

Nájsť tento konkrétny model v ponuke niektorého z maloobchodných predajcov na internete sa nám nepodarilo, podobný model Compostys H1 620 sa na českom e-shope meneodpadu.shop predáva za približne 150 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu