Žilinčan Milan Surovčík mladší sa stal juniorským majstrom Slovenska v bezmotorovom lietaní


Foto: Žilinčan Milan Surovčík mladší sa stal juniorským majstrom Slovenska v bezmotorovom lietaní Foto: Aeroklub Žilina

Na letisku v Janíkovciach pri Nitre sa v dňoch od 3. do 11. augusta 2018 konali plachtárske majstrovstvá Slovenskej republiky juniorov. O titul majstra Slovenska bojovalo vo vzduchu celkom 14 pilotov, zvíťazil jediný zástupca Aeroklubu Žilina Milan Surovčík ml.  Nádejný pilot je zároveň štátnym reprezentantom Slovenskej republiky, víťazom celoštátnej plachtárskej súťaže v kategórii juniorov za rok 2016  a účastníkom minuloročných plachtárskych majstrovstiev sveta juniorov v Litve.

Súťažné podujatia, kde si merajú športovci sily v oblakoch na bezmotorových lietadlách trvajú spravidla 14 dní, počas ktorých sú denne vyhlasované súťažné disciplíny.  Na ohodnotenie dosiahnutého výkonu je stanovený bodovací systém, vychádzajúci zo súťažných pravidiel medzinárodnej leteckej federácie FAI.

Pilot má vo svojom vetroni letový zapisovač, tzv. logger, ktorý poskytuje rozhodcom všetky údaje, potrebné pre vyhodnotenie súťažného letu. Výsledok každého letu v platnej bodovanej disciplíne počas trvania majstrovstiev sa započítava do finálneho hodnotenia.

Víťazom súťaže, v tomto prípade majstrovstiev, sa stáva súťažiaci, ktorý získal po sčítaní výsledkov všetkých odletených disciplín najvyšší počet bodov.

Každý let počas trvania majstrovstiev sa počíta do finálového hodnotenia


 „Súťažný let (výkon) spočíva v uletení najväčšej vzdialenosti po stanovenej trati za čo najkratší čas. Dĺžka trate sa podľa očakávaných meteorologických podmienok stanovuje v rozpätí od 100km do 500 km, výnimočne aj viac. Priemerná preletová rýchlosť je závislá na schopnostiach pilota čo najlepšie využiť aktuálne meteorologické podmienky a môže dosiahnuť aj hodnoty značne presahujúce 100 km/hod. Z uvedeného vyplýva, každá disciplína je v podstate rýchlostnou a že súťažný let podľa dĺžky trate a aktuálnych podmienok môže trvať aj niekoľko hodín“ spresnil Peter Braciník, predseda Aeroklubu Žilina.

Trate jednotlivých disciplín sa stanovujú cez pevné otočné body (kruhy o polomere 500m), alebo cez určené priestory, vymedzené kružnicami o polomere 15 až 30 km, kde sa pilot môže otočiť v ktoromkoľvek mieste kruhu a tým podľa uváženia prispôsobovať uletenú vzdialenosť zvolenej taktike.

Zdroj: Aeroklub Žilina

Žilinský junior Milan Surovčík mladší sa venuje bezmotorovému lietaniu od svojich pätnástich rokov. „Je nesporným talentom, ktorého najlepšie plachtárske roky ešte len čakajú. Bezmotorovému lietaniu sa venuje od roku 2013, najprv splnením všetkých základných podmienok leteckej legislatívy SR a výcvikom na získanie preukazu pilota vetroňov, následne zvyšovaním svojej športovej výkonnosti tréningovými letmi v materskom Aeroklube Žilina.  Juniorská kategória je pravidlami FAI ohraničená vekom 23 rokov,“ uzavrel predseda Aeroklubu Žilina Peter Braciník.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu