Predvolebná antikampaň - ostrá, tvrdá a neférová!


Foto: Predvolebná antikampaň - ostrá, tvrdá a neférová!
Galéria: 7 fotiek

Možno sme naivne čakali, že komunálne voľby prebehnú pokojnejšie oproti tým parlamentným. V ostatných mestách tomu všetko nasvedčuje. V Žiline je bohužiaľ antikampaň rozbehnutá naplno a cieli v podstate na všetkých hlavných favoritov. Kto stojí za jednotlivými antikampaňami je vo väčšine prípadov takmer nemožné určiť. Naštvaní občania, protikandidáti, ktokoľvek.

Nakoľko sa viacerí z vás sťažujete, že máte schránky zaplnené politickou reklamou aj protireklamou, rozhodli sme sa vytvoriť prehľad antikampaní. Alebo inak povedané - reklám a propagačných aktivít, ktoré nesmerujú k priamej podpore, ale sú namierené proti inému kandidátovi.

Radi by sme upozornili, že tento zoznam je informatívny a cieľom je, okrem vyvolania diskusie, ukázať frekvenciu a počet antikampaní. Rovnako by sme radi odlíšili oficiálne reklamné materiály kandidátov od týchto, najčastejšie anonymných zdrojov informácií.

Rozhádzané letáky

Prvý nečestný spôsob, o ktorom ste nás informovali, zahŕňal rozhádzanie letákov v okolí zastávok MHD. Tento leták vo formáte A4 mieril proti súčasnému primátorovi Igorovi Chomovi. V letáku sa spomína prepojenie na podnikateľa George Trabelssie. Poďla našich informácií došlo k distribúcii tohto letáku opakovane.

Aktualizácia: Od fanúšičky sme dostali ďalší leták, ktorý tentokrát spája mená Igora Chomu a Petra Belinského. Z formátovania a štýlu je možné poznať, že ide pravdepodobne o rovnakého autora

Nálepky v nemocnici

Druhá aktivita vo forme nálepiek (k videniu napríklad v nemocnici a na vchodoch panelákov) spája meno podnikateľa George Trabelssie dokonca s 3 kandidátmi - Ján Slota, Martin Barčík a Róbert Kašša. Nálepka vyobrazuje hlavy týchto kandidátov na prstoch spomínaného podnikateľa.

Rázcestník na Hlinkovom námestí

Miernejšou formou antikampane bolo umiestnenie rázcestníka na Hlinkovom námestí. Na informačných tabuliach boli názvy budov a miest, snažiace sa poukázať na obdobie primátorovania Jána Slotu.

Žilinské hranoly

Veľmi tvrdé a ostré obvinenia ponúka anonymná stránka zilinskehranoly.sk, ktorá “opisuje” motiváciu a doterajšie “pôsobenie” 5 favoritov volieb - stránku tu má vytvorenú Martin Barčík, Róbert Kašša, Ján Slota, Igor Choma a Peter Belinský.

Podľa našich informácií bol materiál “žilinské hranoly” distribuovaný aj v tlačenej podobe do schránok žilinčanov. Aktualizácia: dostali sme do e-mailu oskenované stránky v tlačenej podobe.

Vyjadrenie k odstúpeniu Róberta Kaššu

Ďalšou formou “protireklamy”, ktorá tematicky súvisí s vyššie uvedenými prípadmi, je príhovor kandidáta Štefana Comorka. Je nutné povedať, že tento kandidát na primátora sa za svoje slovo postavil a svoj názor prezentuje neanonymne, preto ho neoznačujeme ako antikampaň. Jeho príhovor sme zaradili z dôvodu rovnakého zamerania “obvinení” voči odstúpenému Róbertovi Kaššovi.

Vyjadrenie Jána Slotu k neúčasti na diskusii TA3

Poslednou formou protireklamy je vyjadrenie Jána Slotu ohľadom zrušenia jeho účasti na diskusii v televízii TA3. Nepriamo z tohto kroku obvinil Igora Chomu. Opäť pripomenieme, že tento príspevok neradíme do protikampane, pretože Ján Slota sa vyjadril na videu a obvinenie nie je anonymné.

Týmto článkom by sme chceli upozorniť na to, že táto masívna antikampaň zakrýva skutočné témy a problémy v Žiline. Ich riešenie by malo byť to, čo odlišuje kandidátov a na základe čoho odovzdávame svoj hlas. Taktiež chceme na vás apelovať, aby ste 15.11.2014 išli voliť a rozhodli sa podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Upozorňujeme, že voľby sú v čase od 07:00 do 20:00!

V našom informačnom zozname nespomíname množstvo poškodených reklamných nosičov, ktoré postihlo väčšinu kandidátov. Tiež je zarážajúci počet novovzniknutých falošných profilov, ktorí v diskusii očierňujú kandidátov. Ak viete o nejakej antikampani, ktorá tu chýba, zašlite nám ju na info@zilinak.sk. Ďakujeme!




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu