Sensei žilinského džuda Alexander Dvonč oslavuje okrúhle jubileum 80 rokov


Foto: Sensei žilinského džuda Alexander Dvonč oslavuje okrúhle jubileum 80 rokov Foto: Judo klub AC UNIZA

V týchto dňoch sa dožíva krásneho životného jubilea, 80 rokov dlhoročný tréner, rozhodca, funkcionár a zároveň zakladateľ prvého žilinského judo klubu, Dr. Alexander Dvonč. Je tomu už 50 rokov, kedy sa v žilinských telocvičniach začali čoraz častejšie používať výrazy ako džudo, kimono, tatami či iné exoticky znejúce slová viažúce sa k novému úpolovému športu. Zásluhu na tom mal predovšetkým mladý asistent telesnej výchovy na vtedajšej Vysokej škole dopravnej, Alexander Dvonč.

Alexander Dvonč sa v šesťdesiatych rokoch stáva predsedom a hlavným trénerom novovytvoreného oddielu judo pôsobiaceho v rámci Slávie VŠD. Prejavuje aj ako výrazná funkcionárska osobnosť s vynikajúcimi organizačnými schopnosťami, a tak čoskoro pracuje v slovenských aj federálnych orgánoch tohto športu. Aktívne sa podieľa na organizácií celoslovenských majstrovských a dlhodobých súťaží a ako akademik najmä na akademických majstrovstvá Slovenska a Československa.

Družstvo ČSSR s A. Dvončom. Zdroj: Judo klub AC UNIZA

Alexander Dvonč dával pri dosahovaní športových úspechov dôraz na tímové súťaže. Džudisti Slávie od roku 1964 úspešne pôsobili v krajských a celoslovenských súťažiach družstiev. V roku 1970 sa im podarilo zaznamenať výrazný úspech, keď postúpili do 1. federálnej československej ligy, ako historický prvé civilné družstvo zo Slovenska.

V roku 1978 dokázalo družstvo Slávie obsadiť v československej lige 5. miesto, čo pri kvalitatívnej prevahe českého džuda bolo považované za mimoriadny výsledok.Hoci sa v nasledovných rokoch do trénerskej práce v oddieli zapojili viacerí jeho bývalí zverenci, A. Dvonč aj nasledovné dekády zostal vedúcou osobnosťou žilinského džuda.

Svojimi organizačnými schopnosťami dokázal vytvoriť výborné podmienky pre prácu nielen mužskej zložky ale aj rozvíjajúcich sa mládežníckych kategórií pod vedením bratov Mariánkovcov.


Je jeho zásluhou že Žilina patrí dodnes k baštám slovenského džuda. V Žiline v súčasnosti pôsobia tri džudo kluby: Slávia ŽU Žilina, Mladosť Žilina a AC Uniza, ktorých hlavní tréneri J. Peteja, otec a synovia Korbelovci a L. Jambrich boli významne ovplyvnení trénerským vedením jubilanta.

Extraligové družstvo mužov 1986 Zdroj: Judo klub AC UNIZA

Alexander Dvonč za 40 rokov svojej aktívnej práce vychoval nielen desiatky majstrov Československa a Slovenska ale aj celý rad trénerov a funkcionárov, ktorí sú dodnes športovo činní. Osobitnou kapitolou sú stovky študentov, ktorým dokázal v rámci vysokoškolskej telesnej výchovy svojsky a jedinečne priblížiť nielen športové majstrovstvo ale aj etické princípy džuda, na čo veľmi radi aj po dlhých rokoch spomínajú.

Je aj jeho zásluhou, že Žilina má v Matejovi Poliakovi, odchovancovi Mladosti Žilina bronzového medailu z Majstrovstiev Európy 2017. K 80-tym narodeninám Alexandra Dvonča mu preto všetci žilinskí dž‍udisti ako aj športová verejnos‌ť praje veľa zdravia a radosti zo ž‍ivota.

Zdroj: Judo klub AC UNIZA



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Judo klub AC UNIZA