Výskyt kliešťovej encefalitídy rastie, aj okres Žilina je novým ohniskom nakazených kliešťov


Foto: Výskyt kliešťovej encefalitídy rastie, aj okres Žilina je novým ohniskom nakazených kliešťov

Viac ako sto expertov sa nedávno zúčastnilo 20. výročného zasadnutia Medzinárodnej vedeckej pracovnej skupiny pre kliešťovú encefalitídu (ISW-TBE), ktoré sa konalo vo Viedni. Za Slovenskú republiku prezentovala epidemiologickú situáciu MUDr. Jana Kerlik z odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Podľa dostupných informácií rastie výskyt kliešťovej encefalitídy aj na Slovensku. Tou sa môžu pacienti nakaziť nielen infikovaným kliešťom, ale aj konzumáciou nakazených potravín. Pri tomto type nákazy držíme smutné prvenstvo, za ktoré môže naša neopatrnosť.

„Za ostatné roky pozorujeme mierne rastúci trend ochorenia na kliešťovú encefalitídu. Slovensko má v Európe a asi aj vo svete, neslávne prvenstvo v počte alimentárnych epidémií (spôsobených konzumáciou potravín) tohto ochorenia, ktorých počet má tiež rastúci trend. Dôvodom je obľuba tradičných salašníckych výrobkov z nepasterizovaného ovčieho mlieka na Slovensku. Riziková je aj konzumácia surového kozieho mlieka či výrobkov z neho pre pozitívne účinky na zdravie. Zaočkovanosť proti KE je však na Slovensku naďalej nízka, pohybuje sa okolo 1-5 %,“ konštatovala podľa RÚVZ MUDr. Kerlik.

Územie Slovenska je pokryté rizikovými oblasťami s výskytom infikovaných kliešťov, takmer dve tretiny územia je možné považovať za potenciálne nebezpečné z tohto hľadiska. Najväčšia chorobnosť sa nachádza v povodí rieky Váh, endemické oblasti kliešťovej encefalitídy postupujú na sever Slovenska. Medzi nové ohniská zaradili epidemiológovia aj okres Žilina.


Kliešťová encefalitída je akútne vírusové ochorenie, ktoré prebieha v dvoch vlnách, pričom na začiatku pripomína virózu s bolesťami hlavy, so zvýšenou teplotou, nádchou a pokašliavaním. Príznaky po troch až piatich dňoch ustúpia, no po týždni sa začína druhá fáza, s vysokými teplotami, bolesťami hlavy podobnými migréne, stuhnutím šije. Priamo v okolí Žiliny sa infikované kliešte nachádzajú v oblasti Hradiska a Dubňa.

Infikované kliešte sa objavujú aj v katastrálnych územiach obcí Nededza a Kotrčina Lúčka, preto pri návšteve týchto lokalít dodržiavajte základné opatrenia pre minimalizáciu rizika. Vyhýbajte sa okrajom lesa, vysokým trávnatým porastom či kroviu a počas pobytu v prírode noste oblečenie pokrývajúce väčšinu tela. Na svetlom odeve zbadáte parazita skôr, použiť môžete aj repelenty. Po návrate z prírody bezodkladne skontrolujte pokožku, najmä v záhyboch - pazuchy, kolená či intímne partie.

Kliešť sa najčastejšie prisaje:
-     do vlasatej časti hlavy
-     do slabín a podpazušia
-     za uši
-     do podkolennej jamky
-     na intímne miesta



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu