FOTO: Dobrovoľníci opravili senník pod Tlstou, premenili ho na útulňu


  • 22 júl 2021 - 16:38
Zdroj: slobodapohybu.sk

Ešte počas júna sa podarilo dobrovoľníkom okolo Občianskeho združenia Sloboda pohybu zrenovovať senník pod Krstou (Tlstou) horou vo Veľkej Fatre. Jedným z poslaní združenia je práve obnovovať a budovať útulne v horách. Prístrešky neslúžia len na zvýšenie komfortu turistov, v núdzových situáciách a nečakaných udalostiach môžu zachrániť turistom život alebo zabrániť vážnym zdravotným následkom.

Dobrovoľníkom sa podarilo senník za pár dní premeniť na útulňu a zároveň zapojiť aj miestnych obyvateľov. Na renováciu útulní vo Veľkej Fatre vyzbierali už vyše 600 eur, šindle a dosky na obnovu senníka poskytol turistický klub Hikemates, ktorý prednedávnom úspešne zrealizoval kampaň na výstavbu troch nových útulní. Zapojilo sa do nej vyše 1 800 podporovateľov a prispeli spolu viac ako 60 tisíc eur.

Počas renovácie dobrovoľnici odstránili zo plechy zo strechy, zhnitnú podlahu a vyčistili aj bezprostredné okolie senníka. Zhnité časti krovu následne vymenili, zaujímavosťou je, že dodržiavali v maximálnej možnej miere čo najviac pôvodné technológie vrátane latovania drevenými kolíkmi.

„Pri „vykopávkach“ sme našli najrôznejšie artefakty a okrem iného aj dva originálne háky na zavesenie poklopu. Snažili sme sa dodržať čo najviac tradičné technológie, veď ten štál môže mať aj 120 rokov a isto si takúto dôslednosť zaslúži. Naša vďaka patrí všetkým, čo prispeli, finančnými darmi, prácou, organizačnou podporou, zostáva po nás niečo krásne a vzácne. Isto budeme pokračovať a opravíme ešte aspoň jeden senník pod Krstou horou,“ informujú dobrovoľníci.

Celý popis opravy zverejnilo občianske združenie na svojej stránke, kde zároveň môžete finančne podporiť obnovu útulní - napríklad dvoma percentami z daní alebo dobrovoľníckym príspevkom. OZ Sloboda pohybu zároveň podrobne zverejňuje kompletné náklady na renováciu jednotlivých objektov. 


Správy e-mailom Zapnúť upozornenia Poslať tip Nahlásiť chybu