FOTO: Na Nemocničnej v Žiline niekto zrezal stromy brániace výhľadu na reklamné pútače


  • 12 november 2020 - 12:25

Vizuálny smog v Žiline spôsobujú tisícky reklamných zariadení, ktoré musia Žilinčania dennodenne tolerovať. Aj keď je časť z nich nelegálna, ich odstraňovanie prebieha len veľmi pomaly. Predvčerom sme informovali o tom, že na náklady Žilinčanov dá radnica odstrániť niekoľko kusov reklamných zariadení.

Na tých neoprávnene zarába reklamná spoločnosť už viac ako 10 rokov, keďže mesto jej doručilo výpovede z nájomnej zmluvy. Smutný pohľad sa naskytol vodičom a chodcom pred niekoľkými týždňami na ulici Nemocničný, neznámy páchateľ tu orezal stromy. Za nimi sa nachádza reklamná plocha.

Situácia je o to kurióznejšia, že vďaka primitívnemu činu je lepšie viditeľná reklama firmy LIDL. Práve obchodný reťazec od roku 2012 zalesňuje desiatky hektárov v Tatrách novými stromami. Teraz pre lepšiu viditeľnosť jeho reklamy niekto poškodil dreviny na mestskom pozemku.

Nejde pritom o prvý prípad takéhoto konania, k podobnému činu sa neznámy páchateľ uchýlil už minulý rok na ulici Obežná na Vlčincoch. Vtedy došlo k orezaniu konárov stromu pred reklamným zariadením. 

Od 1. októbra nenájdu Žilinania, cestujúci mestskou hromadnou dopravou, reklamné plochy vo vozidlách. Dopravný podnik mesta Žiliny sa rozhodol ukončiť poskytovanie reklamných plôch vo vozidlách a zvýšiť tým komfort cestovania.

„Najmä staršie vozidlá boli v minulosti koľkokrát celé polepené plagátmi, čo znižovalo vizuálnu kvalitu cestovania a obťažovalo cestujúcich nežiadúcim vizuálnym smogom. Chceme, aby sa naši cestujúci cítili vo vozidlách MHD príjemne a som rád, že sa dopravnému podniku neustále darí zvyšovať kvalitu cestovania,“ vysvetlil dôvody k tomuto kroku Martin Kapitulík, poslanec a zároveň člen dozornej rady DPMŽ.  

 

Podľa jeho slov je ale aktivita mesta v odstraňovaní nelegálnych billboardov slabá: „Nejaká aktivita zo strany vedenia mesta tam síce je, ale ja by som bol v prípade odstraňovania nelegálnych billboardov oveľa razantnejší. Kým mesto odstráni jednu plochu, vyrastú tu ďalšie minimálne dve nelegálne plochy. Tento stav je neudržateľný a výrazne negatívne sa podpisuje pod celkový vizuál nášho mesta,“ doplnil poslanec.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu