FOTO: V Žiline pribudlo 146 zdieľaných elektrokolobežiek, maximálnu rýchlosť obmedzili na 20 kmh


  • 23 júl 2020 - 16:24

Žilina sa pridala k Bratislave, Košiciam a Prešovu a v našom meste boli dnešným dňom vyložené na uliciach elektrokolobežky. Zdieľané dopravné prostriedky priniesla na Slovensko spoločnosť Mint v lete minulého roka, tie žilinské prevádzkuje spoločnosť Bolt. Ďalším známym prevádzkovateľom je spoločnosť Lime.

V Žiline umiestnili spolu 146 e-kolobežiek. Ich maximálna rýchlosť v meste je stanovená na 20 kilometrov za hodinu, v zóne historického centra (ulica A. Bernoláka a Bulvár, Mariánske námestie s okolitými ulicami, Sad SNP a Národná ulica) by mala platiť polovičná rýchlosť. Prístroj má pri plnom nabití dojazd približne 40 kilometrov. 

Niekoľko predbežných informácií k používaniu zverejnil viceprimátor Vladimír Randa: „Odstavovanie kolobežiek je možné výhradne na virtuálnych staniciach, ak odparkujete mimo vyznačeného miesta, aplikácia vám naúčtuje poplatok 30 eur. Cena za používanie je 50 centov za odomknutie + 10 centov za minútu. Pri použití kolobežky počas celého dňa nebude cena nikdy vyššia ako 25 eur. Vyskúšajte, dávajte pozor na seba i ostatných, buďte ohľaduplní a zdieľajte. Pretože zdieľanie je budúcnosť.“ 

Kolobežky sú zelenej farby v duchu firemnej identity estónskej spoločnosti Bolt, ktorá sa v minulosti volala mTakso a Taxify. V Žiline funguje aj systém zdieľaných bicyklov, ktorý samospráva dotuje a vďaka tomu je pre Žilinčanov bezplatný. 


V Žiline budú jazdci využívať model elektrických kolobežiek Ninebot Max od Segway, ktorý je oproti novému modulárnemu modelu kolobežky Bolt priestorovo výraznejší. Podobný s najnovším modelom  je napríklad nafukovacími pneumatikami, ktoré tlmia otrasy pri jazde na nerovnom teréne. 

Technické detaily kolobežiek 

● Kolobežka váži 18,7 kg. Je to preto, že je z 90 % vyrobená z hliníka a ďalších ľahkých materiálov. Výhodou hliníkovej konštrukcie je aj to, že sa dá ľahko recyklovať. Kolobežky majú nafukovacie pneumatiky, vďaka ktorým je zaistená lepšia priľnavosť a tiež pohodlnejšiaa bezpečnejšia jazda.

● Na jedno nabitie batérie prejde kolobežka viac ako 40 km. Kolobežka dosahuje maximálnu rýchlosť 20 km/h, no v aplikácii je možné spustiť začiatočnícky mód, ktorý maximálnu rýchlosť jazdy obmedzí na 15 km/h.

● Na kolobežke je umiestnené predné aj zadné svetlo. Na prednej strane a na bokoch sa ďalej nachádzajú odrazové sklá, ktoré prispievajú k vyššej bezpečnosti aj pri pohybe vo večerných a nočných hodinách.


Správy e-mailom Zapnúť upozornenia Poslať tip Nahlásiť chybu