FOTO: Časť maľby na zastávke Bernolákova zničili vandali presprejovaním


  • 13 január 2020 - 17:02

Zastávka na ulici Bernolákova v Žiline prešla v uplynulej dobe vizuálnou premenou a z ošarpaného miesta sa stal vzhľadovo atraktívnejší priestor, ktorému na oboch stranách cesty dominujú maľby. Zásluhu na tejto premene mali aj študenti Gymnázia Hlinská a Súkromnej strednej umeleckej školy v Žiline. Tým sa podarilo premeny postupne zrealizovať.

K celkovému zlepšeniu estetiky a funkčnosti priestoru zastávky regionálnej autobusovej dopravy prispela aj oprava schodov v marci 2019. Priestor v blízkosti knižnice a bilingválneho gymnázia sa tak menšími úpravami skrášlil, súčasťou prác bola aj výmena zelene. 

[album]3045[album]

Projekt revitalizácie je zaujímavý tým, že finančne ju podporovali samotní obyvatelia prostredníctvom crowdfundingovej kampane. Aj keď potešenie z premeny verejného priestranstva zdieľala väčšina Žilinčanov, vrátane tých, ktorí zastávku denne využívajú, mnohí sa obávali poškodenia malieb vandalizmom. 

K tomu v ostatnej dobe naozaj došlo, na strane pri Vurale niekto počarbal maľbu nápismi. Neznámy primitív presprejoval nápisy a logá sponzorov, vďaka ktorým street-art mohol vôbec vzniknúť. Vandalizmom, našťastie, nezasiahol najhlavnejšiu časť maľby, ktorá je na motív Jánošíka. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu