FOTO: Ministerka vnútra dnes otvorila zrekonštruované Oddelenie cudzineckej polície PZ v Žiline


  • 02 september 2019 - 14:21

Dnes 2. septembra 2019 bolo v priestoroch Okresného úradu Žilina na ulici Janka Kráľa slávnostne otvorené zrekonštruované Oddelenie cudzineckej polície PZ v Žiline, ktoré sa presťahovalo z priestorov na Bánovskej ceste. Nové oddelenie sa nachádza na prízemí.

Slávnostným prestrihnutím pásky ho otvorili ministerka vnútra SR Denisa Saková, policajný prezident Milan Lučanský a riaditeľ Úseku hraničnej a cudzineckej polície Ladislav Csémi.

Počty žiadostí o jednotlivé druhy pobytov na Slovensku významne rastú

Počet žiadostí o registráciu cudzincov výrazne rastie, pričom v percentuálnom náraste patrí žilinský okres, spolu s trnavským a dunajskostredským, medzi najvýraznejšie. Tento rok by sa mal predpokladaný počet žiadostí za Slovensko pohybovať na úrovni 50-tisíc, len na žilinskom oddelení prijali za prvý polrok 2019 viac ako 2500 žiadostí.

V medziročnom porovnaní ide o nárast 73 percent, keďže prvý polrok 2018 bolo prijatých 1 498 žiadostí. Vďaka novele bude možné presúvať pracovníkov a prerozdeľovať tak zaťaženie oddelení. Rovnaký ukazovateľ za celé Slovensko je na úrovni 25 percent.

„V posledných rokoch zaznamenáva slovenská cudzinecká polícia neustály medziročný nárast žiadostí o jednotlivé druhy pobytov a s tým je spojený aj nárast agendy a zvyšovanie zaťaženosti policajtov. Za prvý polrok tohto roku evidujeme medziročný nárast o 25 %, v prvom polroku 2018 medziročný nárast o 36 % a za rovnaké obdobie roku 2017 medziročný nárast o 29 percent,“ doplnila na otvorení Saková.


V júli sme upozornili na nepríjemnú skúsenosť jedného z čitateľov po návšteve oddelenia na Bánovskej ceste, kedy jeho manželke blokovala prístup k automatu zdanlivo organizovaná skupina.

Tí mali organizovať poradie na základe akéhosi zoznamu, s otvorením presťahovanej pobočky by tieto praktiky mali zmiznúť. Podľa informácií klientov fungoval takýto systém na pôvodnej pobočke do posledného dňa.

Do konca roka by mal fungovať rezervačný systém s možnosťou výberu voľného termínu a objednania sa na konkrétny čas, čím by sa mohlo predísť aj ďalšiemu problému s prespávaním klientov pred oddelením. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu