FOTO: Klavírny recitál 17.4.2018 - Yu Nitahara, klavír (Japonsko)


  • 19 apríl 2018 - 10:35
Zdroj: Roderik Kučavík

program:

Fryderyk Chopin
Scherzo č. 3 op. 39

Robert Schumann
Karneval op. 9

Johann Nepomuk Hummel
Klavírne septeto d mol op. 74

Spoluúčinkujúci: Ivica Gabrišová (flauta), Igor Fábera (hoboj), Viliam Vojčík (lesný roh), Veronika Kubešová (viola), Pavol Mucha (violončelo), Filip Jaro (kontrabas)

Dvadsaťsedemročný japonský klavirista Yu Nitahara sa začal hre na klavíri venovať od svojich šiestich rokoch. Po úspešnom štúdiu na Tokijskej univerzite umení v triede Michika Kasuyu-Ohna a Akiru Eguchiho absolvovanom s vyznamenaním si svoje hudobné štúdia v súčasnosti dopĺňa na Univerzite Mozarteum v Salzburgu pod vedením Pavla Gililova.

Ako sólový a komorný hráč vystupoval v rodnom Japonsku, Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Holandsku, Fínsku, Taliansku, Južnej Kórei a v iných európskych krajinách. V auguste 2018 prijal mladý klavirista pozvanie ako laureát Académie de Lausanne účinkovať na komornom matiné na festivale Gstaad Menuhin Festival vo Švajčiarsku s čínskou huslistkou Yun Tang s tvorbou Mozarta, Brahmsa a Ravela.

Yu za svoju aktívnu koncertnú činnosť získal štipendium hudobnej nadácie Yamaha a Cenu Ohga Norio spoločnosti SONY. Popri rade prestížnych ocenení na národných a medzinárodných súťažiach, ako napr. Medzinárodná klavírna súťaž Pianale v Nemecku, a Medzinárodná hudobná súťaž Giovanniho Battistu Viottiho  v Taliansku, sa Yu v rámci 32. ročníka Klavírnej súťaže PTNA v Japonsku umiestnil na 1. mieste.

Úspešné výsledky potvrdil aj špeciálnym ocenením a 1. miestom na 6. ročníku súťaže Kazuko Yasukawa Memorial Competition. Na minuloročnom 9. ročníku Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela, v konkurencii mladých hudobníkov z 13 krajín sveta, postúpil do finálneho kola. Interpretáciou Beethovenovho Klavírneho koncertu č. 3 c mol s orchestrom Slovenskej filharmónie pod taktovkou hosťujúceho dirigenta Rastislava Štúra potvrdil svoje prvenstvo titulom absolútneho laureáta súťaže.

Ako sólista sa Yu v minulosti mal už možnosť predstaviť po boku Kyushu Symphony Orchestra a Tokyo Gedai Philharmonia. „S dôslednosťou pri rozširovaní svojho repertoáru, so starostlivosťou pri vypracovávaní technicky náročných diel a citlivosťou pri zachytení ich rôznych zvukových svetov“, ohodnotila nemecká tlač prácu mladého umelca po klavírnom recitáli v kaštieli v Eichenzelli (Kultur, 2015).



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu