Do Žiliny zavíta exkluzívny Prezidentský vlak s historickými vozňami československých prezidentov


Foto: Do Žiliny zavíta exkluzívny Prezidentský vlak s historickými vozňami československých prezidentov

Tento rok si pripomíname 100. výročie založenie Československa. Práve pri tejto príležitosti ku nám začiatkom júla zavíta špeciálna zostava vozňov ťahaná parnou lokomotívou vrámci projektu s názvom Prezidentský vlak. Záujemcovia, milovníci strojov a histórie, ale aj rodiny s deťmi si budú môcť pozrieť a vyskúšať ako sa vozili naši prezidenti kedysi.

Projekt pripravilo Národní technické muzeum v spolupráci s národním dopravcem - České dráhy a so spoločnosťou Železnice Slovenskej republiky. 

Návštevníkov čakajú tri salónne vozne, ktoré kedysi slúžili špeciálne našim prezidentom.

Na svojej trase sa Prezidentský vlak zastaví aj v Žiline

Prezidentský vlak vyrazí už 28. júna po trase Brno - Kúty - Bratislava - Šurany - Nitra - Šurany - Zvolen - Lučenec - Zvolen - Žilina - Košice.

Navštívi tak aj naše mesto - Žilinu. Záujemcovia ho budú môcť vidieť 11. júla priamo v priestoroch železničnej stanice.

Privezie unikátne vozne bývalých prezidentov

Najvýstavnejším vozňom vlaku bude salónny vozeň Aza 86 z roku 1909, ktorý má ešte rakúsko-uhorskú históriu. Vyrobili ho v Ringhofferovej továrni v Prahe na Smíchově pre následníka trónu Františka Ferdinanda d’Este a jeho rodinu. Po vojne však slúžil aj 1. československému prezidentovi - Tomášovi G. Masarykovi.

Druhým unikátom Prezidentského vlaku bude vozeň Aza 80, ktorý vyrobili už špeciálne pre Masaryka k jeho 80. narodeninám v roku 1930.


Tretím salónnym vozom zaradeným do zostavy bude historicky posledný železničný voz, ktorý vyrobili špecilne pre potreby československých prezidentov. Vyrobili ho vo vagónke Görlitz v tedajšej NDR v roku 1968.

Okrem prezidentských salónnych vozňov uvidíte aj ďalšie zaujímavosti

Súčasťou Prezidentského vlaku bude aj kompletne zrenovovaný železničný vozeň Ca 4-5086 zo sbierky Národního technického muzea, v ktorom bude zriadená expozícia venovaná jazdám československých prezidentov nielen na domácich koľajách, ale aj tých európskych. Tento vozeň vyrobili v roku 1931 v Ringhofferovej továrni na Smíchově.

Súčasťou expozície budú aj ďalšie unikátne sprievodné koľajové vozidlá a v čele súpravy bude parná lokomotíva 464.202 prezývaná aj Rosnička.

„Jízdou Prezidentského vlaku připomínáme sté výročí založení Československa jako moderního společného státu Čechů a Slováků. Salonní vozy zařazené ve vlaku, který bude prezentován v českých i slovenských městech, sloužily československým prezidentům v několika etapách a jsou s nimi spojeny významné události. Např. v květnu 1945 se vracel vozem Aza 1-0080 do Prahy prezident Beneš s chotí, vozem Salon 001 zase cestoval v říjnu 1968 z Bratislavy do Prahy na oslavy 50. výročí založení republiky a ustavení federace prezident Ludvík Svoboda. Zajímavé informace o cestách prezidentů přiblíží návštěvníkům výstava umístěná v jednom z vozů Prezidentského vlaku,“ uviedol Karel Ksandr, generálny riaditeľ Národního technického muzea.


 


Miesto: Železničná stanica v Žiline
Dátum: 11.07.2018 - 10:00    17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu