Počet zásahov leteckých záchranárov každoročne stúpa, žilinské stredisko má označenie Krištof 06


Foto: Počet zásahov leteckých záchranárov každoročne stúpa, žilinské stredisko má označenie Krištof 06 Foto: ilustračné - lzs.ate.sk

V stredu sme zverejnili video, ktoré zachytáva zostrih z ostrých zásahov vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Žilina. Ako nám spresnil autor videa Samuel, jednotlivé zábery sa týkajú letov na záchranu ľudského života naprieč rôznymi rokmi. Stredisko v Žiline je jedným zo siedmich na Slovensku, odkiaľ červeno biele lietajúce sanitky vyrážajú na pomoc.

Leteckí záchranári najčastejšie lietajú k pacientom s kardiálnym zlyhaním, následne k dopravným nehodám a do tretice pri pádoch z výšky. Najviac zásahov majú záchranári tradične počas leta, kedy sú dni najdlhšie a letecké podmienky najvyhovujúcejšie. Posádky v zložení pilot, lekár a záchranár sú v pohotovosti 24 hodín denne.

„Piloti sa striedajú podľa služieb na strediskách, v Žiline najčastejšie dvaja, ale nie je to vždy rovnako. Vrtuľník sa používa Bell 429 OM-ATU, každý jeden záber vo videu bol z letov na záchranu ľudského života zo žilinského strediska. To zasahuje najčastejšie v kopcoch Malej a Veľkej Fatry,“ doplnil k videu Samuel. Zábery boli natačané športovou kamerou GoPro.


Prevádzkovateľ leteckej záchrannej služby, spoločnosť AIR – TRANSPORT EUROPE, investoval v minulom roku do kompletnej modernizácie svojho strediska v Žiline. Súčasťou bola aj rekonštrukcia pôvodného heliportu.

„Pre stredisko s volacím znakom Krištof 06 sme postavili novú budovu a zrekonštruovali pôvodný heliport. Verím, že táto investícia prinesie pre naše posádky lepšie a komfortnejšie zázemie pri výkone ich práce na zemi,“ uviedol pre web lzs.ate.sk riaditeľ Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, Ing. Ján Kuboši.

V minulosti mala stanica označenie Krištof 14, avšak po prevzatí spoločnosťou Air - Transport Europe (ATE) sa zmenil kód na Krištof 06. Stanica sa nachádza v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline a obsluhuje severozápadné Slovensko.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu