Poďme spolu do sveta - taký je názov projektu, ktorý priviedol do knižnice deti so znevýhodnením


Foto: Poďme spolu do sveta - taký je názov projektu, ktorý priviedol do knižnice deti so znevýhodnením
Galéria: 3 fotky
Foto: Krajská knižnica v Žiline

V Krajskej knižnici v Žiline sa počas školského roka 2017/2018 stretávali deti zo špeciálnej základnej školy J. Vojtaššáka, ktoré sa vďaka zaujímavým pomôckam a aktivitám spolu s finančnou podporou Nadácie Centra pre filantropiu naučili viac o našej zemeguli, svetadieloch a zaujímavých kultúrach v nich.

Projekt nesie názov Poďme spolu do sveta

Témou jednotlivých stretnutí detí vrámci projektu bolo spoznávať svet interaktívnou a zaujímavou formou prostredníctvom didaktických pomôcok a Montessori materiálu. Aj vďaka tomu sa veľa naučili a tiež si precvičili jemnú motoriku.

„Tento (Montessori) materiál spoločne s knihami nám veľmi pomohol priblížiť deťom so špeciálnymi potrebami všetky kontinenty sveta. S deťmi sme využívali taktilné Montessori glóbusy, puzzle kontinentov s trojprstovým úchopom na rozvoj jemnej motoriky, kompasy na pochopenie orientácie v priestore a mnohé pomôcky zakúpené s touto finančnou podporou,“ informovala Dana Ďuračíková z Krajskej knižnice v Žiline.


Pre deti boli pripravené aj tematické tvorivé dielne

Aby si deti ľahšie osvojili nové poznatky, a keďže je pre ne jednoduchšie získavať informácie prostredníctvom zážitku, každá aktivita sa na záver spájala s tvorivými dielňami. Zameranie tvorivých dielní bolo tematické - pri učení sa o americkom kontinente vyrábali indiánske čelenky, v Afrike masky, v Ázii vejáre, v Austrálii bumerangy.

„Sme presvedčení, že knižnica aj takouto formou dokáže vstúpiť do vzdelávacieho procesu a podporiť ho. Môže sa aj cez takéto témy stať partnerom škôl, upevniť preberané učivo a podporiť tak aj čitateľskú gramotnosť detí,“ doplnila Dana Ďuračíková. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu