Matka v Trstenej nechala 2,5 ročné dieťa zamknuté v aute, to zomrelo v dôsledku tepla


Foto: Matka v Trstenej nechala 2,5 ročné dieťa zamknuté v aute, to zomrelo v dôsledku tepla Foto: Polícia

O mimoriadne tragickej udalosti pred malou chvíľou informovala Polícia Slovenskej republiky. Na Orave v Trstenej sa vybrala matka do nemocnice na vyšetrenie, pričom svoje 2,5 ročné dieťa nechala v aute. Matka si zrejme neuvedomila, že vozidlo sa bez klimatizácie v teple zmení na objekt podobný skleníku.

„Podľa prvotných informácií nechala v Trstenej matka zavreté svoje 2,5 ročné dieťa vo vozidle na parkovisku, zatiaľ čo išla do nemocnice na vyšetrenie. Po návrate k autu zobrala svoje dieťa ihneď do nemocnice, lebo nejavilo známky života. Jeho telesná teplota bola na hranici 46 stupňov. Dieťa, bohužiaľ, neprežilo. Polícia celú udalosť vyšetruje,“ uviedli krátko k udalosti policajti.

Podľa aktualizácie polície mala matka 30 rokov a v nemocnici bola na vyšetrení. Ihneď po zistení stavu dieťata po príchode k vozidlo zavolala záchranku, ani ta však už nedokázala zachrániť život.

„Polícia v Dolnom Kubíne prijala dnes krátko popoludní oznámenie o úmrtí maloletého dieťaťa. Dieťa mala nechať v aute 30 ročná matka, ktorá auto odparkovala v blízkosti areálu nemocnice v Trstenej. Matka odišla na vyšetrenie do nemocnice a po návrate mala nájsť dieťa bez známok života. Privolala pracovníkov RZP, avšak títo konštatovali u dvaapolročného dieťaťa smrť,“ uviedla policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Prípad na mieste prevzal vyšetrovateľ, ktorý začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Okolnosti tejto tragédie sú nateraz predmetom vyšetrovania. V minulosti sa podobné prípady diali aj na Slovensku, duchaprítomní okoloidúci dokázali sklo vozidla robiť a vyslobodiť malé dieťa či zviera. Iné skončili tragicky, asi najznámejší je prípad vtedy 57-ročného Jozefa Kuráka, ktorého dvojročná vnučka na v aute zomrela.

Muž dostal za smrť dcéry v aute dvojročnú podmienku

Sudca okresného súdu uznal Jozefa Kuráka vinným a vymeral mu trest dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu dvoch rokov.

Obhajcom odsúdeného bol bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic, ktorý sa snažil verejnosti objasniť fakt, že rodičia v podobných prípadoch nie sú hyeny a najvyšším trestom pre nich je bolesť zo straty vlastného dieťaťa.

Prehriatie môže vzniknúť aj pri pootvorenom okienku, keďže prúdenie vzduchu môže byť minimálne v závislosti od intenzity vetra. Za niekoľko desiatok minút sa teplota v aute počas letných dní vyšplhá aj na 50 stupňov.


Syndróm zabudnutého dieťaťa má ročne desiatky obetí po celom svete

Preto nikdy nenechávajte vo vozidle živú osobu či zvieratko a ak ste ako okoloidúci svedkom podobnej situácie, privolajte políciu či záchranárov a v núdzi neváhajte okno rozbiť.

Tento smutný jav má dokonca klasifikáciu v podobe Syndrómu zabudnutého dieťaťa (Forgotten Baby Syndrome). V Spojených štátoch zomrie každý rok v podobnej situácii 20-30 detí. Napriek tomu, že spoločnosť označí často rodičov za netvorov a nezodpovedných, drvivá väčšina prípadov sa týka milujúcich rodičov, ktorí sú oddaní výchove svojho dieťaťa.

Podľa doktora Davida Diamonda, a profesora psychológie na University of South Florida, môžeme syndróm pripísať zjednodušene tomu, že niektoré úkony vykonávame denne v rámci rutiny, pričom ich prevedenie riadi iná časť mozgu ako tá, ktorá ma na starosti rozhodovanie o nerutinných úlohách.

Pravidelne kontrolujte vozidlo pri odchádzaní

V prípade syndrómu dochádza k tomu, že pri vykonávaní rutinnej úlohy, napríklad cestovaní vozidlom do práce po tej istej trase, príde zmena. Výnimočne rodič vezie dieťa na zadnom sedadle, časť mozgu, ktorá riadi opakujúce sa úlohy prebije kognitívne vnímanie a z toho dôvodu rodič úplne zabudne, že má dieťa vo vozidle.

Podobnú situáciu zažívame podľa profesora Diamonda napríklad vtedy, keď zabudneme po ceste z práce nakúpiť a zistíme to až v garáži. Riešením je byť proaktívny zakaždým, keď vezieme dieťa alebo zviera a snažiť sa vždy skontrolovať priestor celého vozidla pred jeho opustením.

David Diamond o Syndróme zabudnutého dieťaťa (video je po anglicky)



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu