VO AC UNIZA plánuje prácu s deťmi a mládežou, budúcnosť klubu chcú postaviť na domácich hráčoch


Foto: VO AC UNIZA plánuje prácu s deťmi a mládežou, budúcnosť klubu chcú postaviť na domácich hráčoch Foto: facebook.com/VO-AC-Uniza-Žilina

Volejbalový klub VO AC UNIZA Žilina pripravuje nábor detí do klubu už v júni tohto roku. Vedenie klubu prichádza s víziou vybudovania pevnej základne klubu, ktorá bude postavená na mladých športovcoch z domáceho prostredia. Postupne si plánujú vychovať generáciu športovcov, ktorá bude volejbalu oddaná. Organizačná štruktúra klubu sa však na tejto úrovni nedá postaviť za deň. Vedenie odhaduje čas prípravy kompletnej základne zhruba do roku 2022.

Zdenek Hauer, tréner volejbalového klubu sa vyjadril, že minulú súťažnú sezónu začali s tým čo mali, teda s tímom mužov. Po neúspešnom pokuse prihlásiť sa do slovenskej extraligy mužov sa klubu podarilo uspieť v prvej lige. Momentálne hrá klub baráž o postup do extraligy. Do budúcna však klub plánuje vrátiť žilinskému volejbalu čestné miesto medzi úspešnými športami.

„To čo sa udialo za poslednú sezónu je len prvým krokom v tom, k čomu naša činnosť smeruje, a to je vytvoriť celú štruktúru mládežníckeho volejbalu Žiline, to znamená prípravky, žiacke družstvá, kadetské, juniroské. A pre týchto mladých hráčov by mal byť vyvrcholením mužský tím na nejakej úrovni, či už extraligovej, alebo proligovej,“ uviedol Zdenek Hauer, tréner volejbalvého klubu VO AC UNIZA. 

Podstatným faktorom, ktorý výrazne ovplyvňuje plány klubu je motivácia detí a mládeže.

Klub plánuje v Žiline rozbehnúť prácu s deťmi. Okrem vyhľadávania nádejných volejbalistov ich chce klub vychovávať a motivovať v športovom duchu, a tak si vytvoriť hráčsku základňu a komunitu mladých ľudí, ktorí sa budú volejbalu venovať so zápalom pre hru. 

Volejbal je značne špecifický, čo sa týka tréningov. Pri tomto športe je náročnejšia technika, dieťa sa potrebuje naučiť hrať prstami a práve preto potrebuje tím dieťa motivovať a zaujať ho, aby ho náročnosť techniky neodradila. „Je potrebné, aby sa dieťa na tréning tešilo. Tam je alfa a omega,“ vyjadril Zdenek Hauer.

Budúcnosť športu vidia v domácich hráčoch priamo zo Žilinského kraja. Práve preto komunikuje klub nie len s vedením samosprávy, ale aj s jednotlivými školami, predovšetkým so Žilinskou univerzitou.

„Sme univerzitný klub UNIZA. Fungujeme v spolupráci s vysokou školou. Zdeno Hauer ako tréner hovoril, čo sú najväčšie problémy klubu, s ktorými zápasíme. Jednak je to ľudský materiál a druhá vec sú priestory aj na trénovanie a na zápasy. V tomto smere je to aj výzva aj očakávanie, keď sa bavíme o perspektíve klubu, že nájdeme dohodu s vysokou školou. Sme tiež v jednaní aj s predstaviteľmi samosprávneho kraja. Očakávame spoluprácu, keďže Žilina je aj prirodzeným centrom a je tu aj samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom stredných škôl aj učňoviek po celom kraji. Naša predstava je, že budeme mať záchytné body od Hornej Oravy, Liptova, Kysuciach a aj na Považí. Každá škola má telocvičňu, samozrejme volejbal je špecifický aj v tom, že potrebuje vysoké stropy, ale práve toto je jedna z ciest, ako by sme chceli nastaviť spoluprácu. Aj Žilinská univerzita je výzvou pre stredoškolákov, že môžu zmaturovať, prísť sem študovať a hrať popritom aj volejbal,“ vyjadril plány Peter Belinský, riaditeľ pre marketing a právne záležitosti klubu.


Budúcnosť klubu by podľa vedenia mala stáť na základni tvorenej z domácich hráčov. Tú v prípade úspešnosti možno doplnia dvoma alebo troma hráčmi z iných tímov. 

Príprava kompletnej hráčskej základne je dlhodobý proces. Okrem hráčov však klub potrebuje aj priestory a financie.

Výsledky práce s deťmi a mládežou by sa mohli odzrkadliť vo výsledkoch zápasu mužov o 3 alebo 4 roky. Postup klubu do extraligy však nezávisí len od kvality prípravy, ale aj od výšky financií klubu.

„Je to výzva aj pre sponzorov. My čakáme partnerov, sme otvorení, fungujeme transparentne a každý, kto je ochotný podporiť šport a deti, sa môže ku nám prihlásiť. Dnes vieme hrať ekonomicky komfortne prvú ligu, ale na extraligu potrebujeme ďalších partnerov,“ doplnil Belinský.

Na extra-ligové zápasy musí určité podmienky spĺňať napr. aj telocvičňa, v ktorej sa budú zápasy odohrávať. „Aktuálne jediná hala, ktorá spĺňa parametre na extraligový volejbal je športová hala na Rosinkách, ktorá je telocvičňou športového gymnázia. Baráž extraligy má svoje parametre, ktoré musí telocvičňa spĺňať,“ uviedol Peter Minárik, asistent trénera.

Univerzitná telocvičňa podmienky na extra-ligové zápasy nespĺňa. Baráž preto klub odohrá v cudzom prostredí. Tím tak bude hrať dôležité zápasy v hale, v ktorej doteraz netrénoval a hráči si tak budú zvykať na nové prostredie. 


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: VO AC UNIZA