Cesta z Rosiny do Bytčice mala byť pôvodne premostená ponad privádzač, mesto však nesúhlasilo


Foto: Cesta z Rosiny do Bytčice mala byť pôvodne premostená ponad privádzač, mesto však nesúhlasilo

V posledných dňoch je v obci Rosina veľmi rozoberanou témou zrušenie starej prepojovacej cesty vedúcej do mestskej časti Bytčica. Nedávno totiž vyšla na verejnosť informácia, že v súvislosti s výstavbou diaľničného privádzača D1, ktorý povedie od obce Lietavská Lúčka až na Rajeckú cestu, sa cesta uzavrie. Diaľničný privádzač túto cestu priamo križuje. 

Cestná komunikácia, ktorá je podľa informácií od Národnej diaľničnej spoločnosti poľnou cestou vo vlastníctve PD Bytčica, stojí na pozemkoch patriacich mestu Žilina. Denne ju využívajú stovky áut, ktoré si tak skracujú cestu a nemusia jazdiť cez celé mesto. Jej zrušenie by síce odľahčilo vedľajšie cesty v Bytčici od väčšej premávky, no všetky tieto vozidlá by sa potom presúvali cez Solinky, Vlčince a neustále upchatú križovatku Vysokoškolákov - Veľký diel.

Hovorkyňa NDS Michaela Michalová informovala, že prepojenie cestnej komunikácie medzi Bytčicou a Rosinou, ku ktorému dôjde výstavbou Privádzača Žilina, bolo pôvodne v projekte riešené premostením ponad Privádzač s pripojením na poľnú cestu v dĺžke približne 300 metrov.  

„Avšak na žiadosť mesta Žilina, ktoré požiadalo o nerealizovanie premostenia, bola realizácia v roku 2017 z rozsahu stavby vypustená (ide o objekty úpravy poľnej cesty 140-00, obchádzky 146-00, most na poľnej ceste 214-00). Z dôvodu nesúhlasu starostu Obce Rosina ako aj PPZ SR s postupom mesta Žilina, NDS v súčasnosti preveruje opodstatnenosť požiadavky na opätovné zaradenie premostenia do realizácie,“ uviedla Michaela Michalová.

Národná diaľničná spoločnosť nie je vlastníkom poľnej cesty, preto nerozhoduje o jej zrušení či ponechaní. Pri stavbe privádzača sa bude musieť odstrániť úsek v dĺžke približne 90 metrov. „Zostávajúca cesta by v prípade nerealizácie premostenia mohla naďalej slúžiť ako poľná cesta s prístupom k pozemkom,“ dodala hovorkyňa NDS.


Galéria: 3 fotky

Mesto aj naďalej trvá na svojom rozhodnutí

„Áno, stále trváme na svojom rozhodnutí, ktoré sme zaslali na NDS. Spomínaná komunikácia nepatri mestu Žilina, mesto ju nemá vo svojom majetku. Existujúca účelová komunikácia z pohľadu mesta slúži hlavne k tranzitu vozidiel. Vozidlá musia ísť aj cez mestskú časť Bytčica, kde je obytná zóna. Dochádza teda k neželanej zvýšenej intenzite dopravy v danej lokalite, ktorú spôsobujú vozidlá skracujúce si cestu smerom z a smerom do Rosiny,“ informovala nás hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Vodiči podľa žilinskej radnice nerešpektujú dopravné značenie a cez miestne komunikácie jazdia aj nákladnými vozidlami. Kontrola polície je vraj málo intenzívna a situácia je neúnosná. Navrhované opatrenie preto má tento problém vyriešiť. 

„Riešenie je nájsť finančné prostriedky na štvrtý okruh a odkloniť dopravu mimo obytnú zónu mestskej časti Žilina,“ uzavrela hovorkyňa mesta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu