Do súťaže amatérskych fotografov prišlo 434 snímkov, víťazov si môžete pozrieť v Makovického dome


Foto: Do súťaže amatérskych fotografov prišlo 434 snímkov, víťazov si môžete pozrieť v Makovického dome Foto: Krajské kultúrne stredisko v Žiline

V Makovického dome v Žiline si môžu návštevníci v týchto dňoch pozrieť najlepšie fotografie z tohtoročnej regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2018. Porota ich vybrala zo 434 farebných i čiernobielych fotografií, ktoré do súťaže prihlásilo 83 autorov zo žilinského regiónu.

Toto veľké množstvo fotografií bolo veľkým prekvapením aj pre skúsenú odbornú porotu. Tvorili ju profesionálni fotografi – Radovan Stoklasa z Trenčína a Lukáš Macek zo Žiliny a pedagóg zo Súkromnej strednej umeleckej školy v Žiline Šimon Klačko.

Prvá  veková skupina – autori do 16 rokov, bola zastúpená dvanástimi súťažiacimi. V nej získal 2. miesto v kategórii čiernobiela fotografia Adam Homolík zo SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline a tretie Jakub Ďurajka zo Spojenej školy Žilina-Bytčica.

V kategórii farebná fotografia udelila porota prvé miesto Anežke Majdišovej zo Žiliny, druhé Matúšovi Chovanovi zo SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline, ďalšie druhé Jakubovi Ďurajkovi a tretie Paulíne Vidrovej zo Žiliny. Čestné uznanie si odniesli Ema Eichlerová zo ZŠ Dlhé Pole a Matúš Chovan.

Amatérski fotografi si prevzali ocenenia na vernisáži a vyhodnotení dňa 1. februára

V druhej skupine bolo 34 súťažiacich autorov vo veku od 16 do 21 rokov. V kategórii čiernobiela fotografia si najvyššie ocenenie odniesla Barbora Krčmariková zo SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline, druhé miesto získal Daniel Stehlík z Rajca a tretie miesto porota udelila Eve-Márii Budzeľovej zo SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline.

Čestné uznanie dostala Monika Brázdiková zo Súkromnej strednej umeleckej školy v Žiline, Matej Čulák zo Spojenej školy Žilina-Bytčica a Mário Krajč zo Žiliny. V kategórii farebná fotografia získal prvé miesto Štefan Kozák zo SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline, druhé Petra Vrbová zo Súkromnej strednej umeleckej školy v Žiline a tretie Samuel Koza zo SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline.

Čestné uznanie si odniesla Eva-Mária Budzeľová zo SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline, Matej Čulák a Laura Milonová zo Súkromnej strednej umeleckej školy v Žiline. „V tejto skupine bolo veľa dobrých a zaujímavých fotografií, “ konštatoval porotca Šimon Klačko a pokračuje: „Mnohým fotkám farba uškodila. A čakal som viac fotografií z prirodzeného prostredia detí.“



V tretej skupine autorov nad 21 rokov, ktorá bola zastúpená tridsiatimi siedmimi súťažiacimi fotografmi, v kategórii čiernobiela fotografia bola ocenená Žilinčanka Mariana Kozumplíková, ktorá získala prvé aj tretie miesto, druhé Ľubomír Bechný tiež zo Žiliny. Porota udelila čestné uznanie Žilinčanom Jozefovi Chromiakovi a Ľubomírovi Klimovi.

V kategórii farebná fotografia získal 1. miesto Vlado Vidra, druhé Miroslav Broz  a tretie Peter Čaplický, všetci traja zo Žiliny a tretie miesto získal aj Martin Slatkovský z Považskej Bystrice. Čestné uznanie si odniesli Žilinčania Peter Meliš a Štefan Zvarík. „Milým prekvapením pre mňa bolo množstvo čiernobielej fotografie, ale chýba inscenovaná fotka s príbehom, málo športovej fotografie,“ hodnotí skúsený fotoreportér Radovan Stoklasa.

Aj Lukáš Macek dodal: „V tejto kategórii som očakával vyššiu úroveň, mnohé fotografie boli remeselne na nízkej úrovni, chýba aj konceptuálna fotografia. Milo ma prekvapila vysoká účasť v každej kategórii,“ dodáva Lukáš Macek. Po slávnostnom vyhlásení výsledkov súťaže sa konal rozborový seminár. Fotografi využili možnosť konzultovať so všetkými tromi porotcami o vystavených fotografiách.

Všetky ocenené fotografie, ale aj tie, ktoré odporučila odborná porota, postupujú do krajského kola súťaže AMFO. Na záver vyhodnotenia a vernisáže sa riaditeľka KrKS v Žiline úprimne poďakovala porote za náročné hodnotenie fotografií v súťaži, zablahoželala oceneným autorom a poďakovala sa všetkým zúčastneným fotografom a popriala im „dobré svetlo“ a zaujímavé momenty pred objektívom.

Vernisáž výstavy a vyhodnotenie regionálnej súťaže AMFO sa uskutočnila 1. februára za účasti autorov, odbornej poroty a 1. zástupcu primátora mesta Žilina Patrika Gromu a poslanca mestského zastupiteľstva a zastupiteľstva ŽSK Ľubomíra Bechného i širokej verejnosti. Pripravilo ju Krajské kultúrne stredisko (KrKS) v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Návštevníci si môžu výstavu fotografií pozrieť v Makovického dome do 22. februára 2018 v pracovných dňoch od 8. do 16. h, prípadne po dohovore s pracovníkmi KrKS aj v inom čase.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Krajské kultúrne stredisko v Žiline