Vyhliadka na Dubni - ako sa tam dostať a aký je výhľad?


Foto: Vyhliadka na Dubni - ako sa tam dostať a aký je výhľad?
Galéria: 17 fotiek

Viacerí čitatelia sa na nás obracajú s otázkou, kde presne sa nachádza vyhliadka na Dubni a ako sa k nej dostať. Niektorí sa dokonca pýtajú, čo všetko z nej uvidia. Pre zvedavcov, ktorí si chcú spraviť malý výlet a vidieť Žilinu ako na dlani, prinášame niekoľko základných informácií a fotografií.

Ako už napovedá aj samotný názov, vyhliadka sa nachádza na Dubni, čo je vrch (s nadmorskou výškou 613 m n. m.) ležiaci nad mestom Žilina a obcou Teplička nad Váhom. Na hrebeni Dubňa sa nachádzajú stožiare, či už pre televízne vysielanie, internet alebo mobilné siete. V blízkosti jedného takéhoto stožiara sa nachádza aj novopostavená vyhliadka. 

Pre prístup sme zvolili najkratšiu trasu - z mestskej časti Žilina - Zádubnie. Kúsok od zastávky MHD Prípojná sa nachádza panelová cesta, na konci ktorej je zásobáreň vody pre mestskú časť. Nasleduje chôdza po lúke na vrch Dubňa a prechod cez les. Celá trasa má z uvedeného miesta dĺžku približne 1,4 kilometra. Ďalšie možnosti prístupu sú po turistických chodníkoch z mestských časti Budatín alebo Zástranie. Trasa v oboch prípadoch vedie prevažne cez les, po hrebeni Dubňa. Od Budatína má dĺžku do 2 kilometrov a od Zástrania približne 4 kilometre.

Vyhliadka je zatiaľ stále vo výstavbe, chýbajú ešte niektoré dokončovacie práce. Počas víkendov však láka množstvo ľudí, ktorí sú zvedaví už teraz.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu