Žilina v rebríčku transparentnosti na 13. mieste


Foto: Žilina v rebríčku transparentnosti na 13. mieste

Transparency International a 100 slovenských miest. Cieľ? Zistiť transparentnosť v každom z nich a porovnať. Žilina sa so 60 percentami umiestnila na 13. priečke. Pre úplnosť je nutné doplniť aj vyjadrenie Transparency Interantional k samotnej metodike hodnotenia transparentnosti.

„Rebríček je založený na hodnotení poskytovania informácií obcami na ich weboch a cez infožiadosti, ako aj rozsahu nimi zavedených protikorupčných mechanizmov,“ informuje Transparency International.

Najtransparentnejším mestom je susedný Martin a tiež Prievizda. Dva roky dozadu pri podobnom rebríčku bola Žilina na 10. mieste, so ziskom 63%. Išlo teda o tri percentá navyše oproti súčasnému stavu. Horšie dopadla napríklad Čadca - 81. priečka.

„Teší nás, že aspoň audiozáznamy zo zastupiteľstiev už má 41 miest, trikrát toľko ako v roku 2010. Podobne narástla aj početnosť etických kódexov. Na druhej strane dokumenty o prijímaní zamestnancov stále zverejňuje len 5% miest. O dva roky zmeriame mestá opäť. Veríme, že aj tento rebríček motivuje mnohé k zlepšeniu,“ dodal Transparency International


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu