Kvôli kolónam v Žiline meškajú viaceré linky MHD, niektoré spoje sú dokonca vynechané


Foto: Kvôli kolónam v Žiline meškajú viaceré linky MHD, niektoré spoje sú dokonca vynechané Foto: ilustračné

Dopravná situácia v mestskej časti Vranie nie je v posledných dňoch veľmi priaznivá. Pre uzatvorený most, ktorý odkláňa všetku dopravu smerujúcu z Kysuckého Nového Mesta a obcí Rudina a Rudinka, sa intenzita dopravy v mestskej časti opäť zvýšila. Vozidlá sa majú problém v úzkych uličkách obísť a tak dochádza k úplnému zastaveniu dopravy a kolónam aj niekoľko krát do dňa. Neprejazdnosť ulíc je spôsobená aj neúmerným nárastom osobných vozidiel, ktoré sa chcú vyhnúť kolónam na ceste I/11 medzi Žilinou a Kysuckým Novým Mestom.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu dochádza aj k meškaniam či dokonca vynechaniu niektorých spojov na linke MHD č. 30. Takéto prípady sa objavujú najmä v popoludňajších hodinách. Kvôli úzkym komunikáciám v tejto oblasti a úplnému zablokovaniu hlavnej cesty nie je umožnený prejazd ani autobusom.

Stavebné práce na mostnom objekte vykonáva Národná diaľničná spoločnosť a uzavretie mosta malo pôvodne trvať iba do 7. novembra, neskôr bolo otvorenie odložené na 4. decembra a aktuálne sú práce predĺžené minimálne do 15. decembra 2017.

Meškania z tohto dôvodu zaznamenáva DPMŽ aj na linkách č. 22 do mestskej časti Brodno a č. 21 do Považského Chlmca, ktorých trasa určitú časť kopíruje už spomínanú cestu I/11 smerom na Čadcu.


Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o. nemôže nijako ovplyvniť túto situáciu, v rámci možností však vypravuje náhradné spoje. Niektoré spoje však, pre svoje veľké meškania, nie sú nahradené, resp. nie je možné mať k dispozícii neúmerný počet záložných vozidiel,“ informuje DPMŽ na svojej internetovej stránke.

Situácia sa však už niekoľko týždňov postupne zhoršuje aj na iných miestach v Žiline, vrátane širšieho centra mesta, ktorým prechádzajú prakticky všetky trolejbusové i autobusové linky. Ide o oblasť v okolí križovatky Košická - Ľavobrežná, ktorej plynulý prejazd ovplyvňuje situácia pod Strečnom. Problematický prejazd je taktiež na ulici Vysokoškolákov pri obchodných centrách a ďalej napr. aj situácia na kruhovom objazde (Rondel) a vstup do Závodia a následne na Hájik.

Dôvodom je neúmerný nárast individuálnej dopravy a je zrejmé, že kapacitne to mestské komunikácie nie sú schopné zvládať.

„Cestujúcich týmto prosíme o pochopenie a uvedomenie si, že problematická situácia v niektorej časti mesta má dopad na pravidelnosť MHD aj v iných mestských častiach, kde sa momentálne dopravná situácia javí ako bezproblémová,“ dodáva DPMŽ.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: DPMŽ