Jozef Bitto s rodinou postavil na Nemocničnej ulici najväčší kríž v Žiline, súčasťou sú aj sochy


Foto: Jozef Bitto s rodinou postavil na Nemocničnej ulici najväčší kríž v Žiline, súčasťou sú aj sochy
Galéria: 9 fotiek

Pred približne mesiacom pribudol na kopčeku pri odbočke do areálu FNsP Žilina, smerom od Nemocničnej ulice, nový vysoký kríž so sochou Pána Ježiša. V jeho okolí sa nachádza aj menší kríž, položený na zemi a tri ďalšie sošky. Za týmto dielom stojí Žilinčan Jozef Bitto, ktorý ho postavil spoločne so svojou rodinou a dobrovoľníkmi. Ide o najväčší drevený kríž v Žiline, ktorý má hmotnosť okolo 500 kilogramov. 

„Najväčší drevený kríž v Žiline sme postavili za ťažkých podmienok. Dávali sme ho hore až štyria a musím povedať, že to bola náročná práca, skoro nám aj spadol. Meria okolo 8 metrov a má asi 500 kíl,“ hovorí Jozef Bitto. Na realizácií jeho nápadu sa podieľala jeho manželka, deti a niekoľko dobrovoľníkov. „Chcem poďakovať urbariátu Trnové za poskytnutie dreva a taktiež chcem poďakovať pánovi Levčíkovi, Lackovi a Hreusovi. Vďaka patrí aj urbariátu Mojšova Lúčka, za obrovskú ochotu pri prispievaní na sakrálne veci,“ pokračuje pán Bitto.

Na tomto mieste sa v minulosti nachádzal starý drevený kríž, ten však prehnil a preto bol vymenený za iný, z odolnejšieho materiálu. Nedávno sa zrodila zaujímavá myšlienka, že by na kopčeku mohlo pribudnúť niečo ďalšie. Pán Bitto preto postupne začal s osadením nového veľkého dreveného kríža a troch ďalších sošiek. Miesto pri nemocnici si nevybral náhodne, ale preto, aby si ľudia, ktorí idú do nemocnice uvedomili, čo je dôležité - viera a čo najvzácnejšie - zdravie.


„Ľudia idú napríklad na náročný zákrok, či majú ťažkú chorobu. A keď idú do nemocnice, všimnú si toto miesto a to im pripomenie, že viera je dôležitá a sila viery je veľká,“ vysvetľuje autor myšlienky. Kríž, ktorý bol pôvodne osadený na vrchu kopca je teraz položený priamo v kopci a pripomína krížovú cestu. Popri ňom sa nachádzajú dve sošky plačúcich anjelov a jedna Pána Ježiša.

Finálne úpravy dokončili dobrovoľníci 15. októbra, no ešte plánujú, že na vrchu osadia lavičku. Na miesto pravidelne chodia, udržiavajú ho a zapaľujú sviečky pod krížom.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu