Žilinu dnes navštívil veľvyslanec Izraela, s primátorom diskutoval o možných spoluprácach


Foto: Žilinu dnes navštívil veľvyslanec Izraela, s primátorom diskutoval o možných spoluprácach Foto: Mesto Žilina

Dnes 22. novembra navštívil veľvyslanec Štátu Izrael v Slovenskej republike J.E. Zvi Aviner Vapni žilinskú radnicu. S primátorom Igorom Chomom hovorili o rôznych možnostiach spolupráce.

Slovensko-izraelské vzťahy sú zakotvené vo viacerých dohodách a zmluvách, ako sú napríklad:

  • Program spolupráce medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Izraelského štátu na roky 2013 - 2016 v oblasti vzdelávania, vedy, kultúry, mládeže a športu
  • Dohoda medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Izraelského štátu o spolupráci v oblasti priemyselného výskumu a vývoja

V tomto duchu sa niesol aj rozhovor na žilinskej radnici. Záujem súkromných spoločností na Slovensku a v Izraeli je o inovácie a „high tech“ technológie, ktoré používajú najnovšie metódy výskumu. Možná je aj kooperácia so Žilinskou univerzitou. Veľký potenciál existuje taktiež v spolupráci na projektoch „inteligentných miest“ (Smart cities), vďaka ktorým sa aj Žilina postupne stáva moderným mestom 21. storočia. Ide napríklad o modernizáciu MHD, budovanie integrovaného dopravného systému v celom regióne (IDS), požičovne bicyklov, rozvoj elektromobility, budovanie parkovacích domov, budovanie športovísk a zelene.


Veľvyslanec sa na záver podpísal do návštevnej knihy a prezrel si priestory Radnice mesta Žilina, v ktorých aktuálne prebieha výstava fotografií Mira Gregora.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina