Staré ľudové remeslá ožívajú, záujem o ne majú najmä mladí ľudia


Foto: Staré ľudové remeslá ožívajú, záujem o ne majú najmä mladí ľudia
Galéria: 4 fotky
Foto: KrKS v Žiline

Staré ľudové remeslá ožívajú a aby toto kultúrne dedičstvo nezapadlo do zabudnutia, je snahou aj Krajského kultúrneho strediska v Žiline. A že o remeslo je opäť záujem aj u mladých ľudí, svedčí aj ich účasť na podujatí, kde odborní lektori, manželia Drímajovci z obce Beluj, predstavili prostredníctvom filmu ale i slovom, belujské hrnčiarstvo.

„Jeho neoddeliteľnou súčasťou bola i tvorivá dielňa, v ktorej si žiaci zo Základnej školy v Kunerade a mnohí ďalší vyskúšali typickú belujskú techniku zdobenia nádob rytím a maľovaním. Každého účastníka potešilo, že si z hrnčiarskej hliny mohol sám vyrobiť nejakú maličkosť a aj si ju odniesť domov. Sprievodným podujatím boli aj remeselné dielne, v ktorých sa mohli naučiť základy servítkovej techniky (decoupage) a výroby papierovej krajky,“ uviedla Katarína Kráľová z Krajského kultúrneho strediska v Žiline.

Krajské kultúrne stredisko v Žiline bude podporovať a aj naďalej  sprostredkovávať aktivity, ktoré umožnia záujemcom spoznávať staré remeslá, techniky, aby sa stali aj v dnešnej dobe súčasťou života moderného človeka.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KrKS v Žiline