Podvodníci s rozmieňaním peňazí opäť úradujú, za minútu dokážu obrať pokladníka aj o 150 eur


Foto: Podvodníci s rozmieňaním peňazí opäť úradujú, za minútu dokážu obrať pokladníka aj o 150 eur Foto: ilustračné

Čitatelia nás upozornili na zvýšený pohyb podvodníkov, ktorí sa snažia získať peniaze šikovným spôsobom rozmieňania. V posledných dňoch sa objavili na sídliskách Vlčince, Solinky a Hájik, pričom skúšali šťastie v prevádzkach TESCO, COOP Jednota či Billa. Väčšinou ide o mužov vo veku približne od 30 do 45 rokov, tvár si maskujú čiapkou, prípadne bundou s kapucňou. Snažia sa vyhýbať pohľadom do kamier, preto pozerajú skôr do zeme a prechádzajú sa po obchode so sklonenou hlavou. Spravidla nerobia žiadny veľký nákup, kúpia si len niečo malé v hodnote do 3 eur, zaplatia drobnými mincami a následne skúšajú šťastie s rozmieňaním.

Najčastejšie chodia v skupinkách po dvoch až troch, no v uplynulých dňoch úradoval vo viacerých prípadoch len jeden. Muž v červenej bunde a tmavej šiltovke sa snažil vymámiť od pokladníčok hotovosť jednoduchým trikom. Jednu poprosil, či mu nezmení 80 eur v desiatkach na dvadsiatky. Podal jej bankovky, pričom úmyselne dal o 10 eur viac. Keď mu pokladníčka vydala zmenené bankovky a oznámila, že má navyše, rýchlo si ich skryl do vrecka, hneď vytiahol niekoľko menších bankoviek a snažil sa docieliť, aby dostal späť celú stoeurovku.

Muž konal rýchlo a neustále komunikoval s pokladníčkou, aby ju zamestnal, zneistil a následne poplietol. Tá mala našťastie o celej situácii prehľad, hneď vedela o čo ide a preto rozmieňanie ukončila. Ak by podvodníkovi tento podvod vyšiel, zarobil by behom prvej pol minúty 80 eur a keby pokračoval ďalej, získal by do celej minúty až 150 €.


Trik spočíva v tom, že podvodník neustále rozpráva, pritom podáva pokladníčke inú sumu ako hovorí a kombinuje veľa rôznych bankoviek naraz. Hotovosť, ktorú obdrží si hneď skryje do vrecka a obratom na to zasa podáva ďalšie peniaze. V niektorých prípadoch sa mu takto môže podariť získať aj viac ako 300 eur behom pár minút.

Pracovníci prevádzok, ktorí narábajú s hotovosťou a rovnako aj pokladníci v obchodoch by mali zvýšiť pozornosť. S blížiacimi sa Vianocami budú podvodníci pribúdať. Ak už máte s nimi skúsenosť, dajte nám vedieť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu