Nový úsek diaľnice D3 Strážov - Brodno, vrátane tunela Považský Chlmec, otvoria už 2. decembra


Foto: Nový úsek diaľnice D3 Strážov - Brodno, vrátane tunela Považský Chlmec, otvoria už 2. decembra

Novovybudovaný diaľničný úsek D3 Žilina, Strážov - Žilina, Brodno otvoria pre motoristov už v sobotu 2. decembra. Dnes o tom informovala Národná diaľničná spoločnosť a.s. na svojom webe. Motoristi okrem zvýšenej bezpečnosti ušetria približne 4 minúty v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy cez Žilinu.

„Úsek medzi Strážovom a Brodnom je dlhý 4 250 metrov a tvorí časť skladačky diaľnice D3, ktorá začína v Hričovskom Podhradí a končí na hranici s Poľskom v Skalitom. Začiatok úseku tvorí mostná estakáda nad cestou I/18, železničnou traťou Bratislava – Žilina, rybníkom a vodným dielom Hričov. Tá patrí k unikátnym stavbám predovšetkým svojimi technickými parametrami,“ informuje NDS.


Nosná konštrukcia mosta dosahuje dĺžku až 1 493 metrov a realizovala sa použitím viacerých technológií súbežne - na pevnej skruži, na výsuvnej skruži a letmou betonážou s vozíkmi. Po jej krajoch je protihluková stena so stĺporadím zabezpečujúcim osvetlenie proti nárazu vtákov. Koniec mostného objektu sa nachádza v predportálovom úseku diaľnice D3 na západnom portáli tunela Považský Chlmec s dĺžkou 2 218 metra.

S výstavbou tohto úseku diaľnice sa začalo v júni 2014 a pre motoristov bude sprístupnený už 2. decembra 2017.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu