Úspešná letná sezóna v Žilinskom kraji, turistov najviac lákali hrady, či múzeá


Foto: Úspešná letná sezóna v Žilinskom kraji, turistov najviac lákali hrady, či múzeá

Kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vyhodnotili uplynulú letnú sezónu. Hrady, múzeá či galérie v kraji lákajú čoraz viac obdivovateľov, čísla návštevnosti v porovnaní s minulým letom sú viac ako pozitívne. Pod ich počet sa podpísalo aj nepriaznivé počasie, keď ľudia namiesto kúpalísk vyhľadávali kultúru a navštívili niektoré zo župných expozícií.

V Žiline sa pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti môže pochváliť päť expozícií Považského múzea v Žiline, ktoré v mesiacoch jún – august 2014 prilákalo takmer 46,000 návštevníkov, čo je o 5 349 viac ako počas vlaňajšieho leta.

„Ako správna sa ukázala investícia rekonštrukcie veže Budatínskeho hradu, ktorý láka záujem verejnosti. Viac ako dvojnásobný nárast návštevnosti hradu je toho jasným dôkazom,“ uviedol Juraj Blanár, predseda ŽSK.

Budatínsky hrad zaznamenal počas minulej letnej sezóny návštevnosť na úrovni 2 377, toto leto to už bolo 5 742 návštevníkov.

„V rekonštrukcii tejto národnej kultúrnej pamiatky budeme pokračovať aj vďaka úspešnému čerpaniu eurofondov a sprístupníme aj ďalšie priestory hradu širokej verejnosti,“ doplnil J. Blanár.

Okrem Budatínskeho hradu zajal turistov na Hornom Považí aj Hrad Strečno s 27 138 návštevníkmi (nárast o 20), Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch s 6 526 návštevníkmi (nárast o 149) a novootvorené Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach si prišlo počas tohto leta pozrieť 2 362 návštevníkov.

Mierny pokles (o 547) oproti minulému letu zaznamenala expozícia Jánošík a Terchová, a to najmä v dôsledku ničivej povodne vo Vrátnej. Expozíciu v Terchovej si prišlo pozrieť 4 083 turistov.

„Celkovo tak tohtoročnú letnú sezónu môžeme hodnotiť ako úspešnú, aj keď stále je čo zlepšovať,“ dodala na záver riaditeľka odboru kultúry ŽSK Zuzana Kmeťová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu