Mestské časti Vlčince a Zástranie majú od soboty vlastný erb, vlajku a zástavu


Foto: Mestské časti Vlčince a Zástranie majú od soboty vlastný erb, vlajku a zástavu
Galéria: 2 fotky

Ďalšie dve z celkom dvadsiatich mestských častí Žiliny majú svoj vlastný erb. Obyvatelia Vlčiniec a Zástrania sa od soboty 24. septembra tešia z nových symbolov. Tie boli v oboch častiach slávnostné predstavené za prítomnosti primátora Igora Chomu. Erb, vlajku a zástavy pre mestské časti Vlčince a Zástranie ustanovilo Mestské zastupiteľstvo v Žiline na jednom zo svojich zasadnutí.

Žiadosť o vytvorenie a uznanie vlastného erbu, ktorý by symbolizoval Vlčince a nadviazal na historické korene, inicioval primátor mesta a poslanci za volebný obvod číslo 4. Rovnako tomu bolo aj v Zástraní, kde spoločne s primátorom požiadali o uznanie erbu mestskí poslanci za volebný obvod číslo 8. 

„Úprimne sa teším, že k názvu nášho sídliska Vlčince pribudne aj erb, ktorý zobrazuje také majestátne tvory ako sú vlci. Taktiež breza je nádherný strom. Mám pritom jedno veľké želanie, a to aby hrdosť prijatej heraldiky korešpondovala so stavom nášho sídliska,“ uviedla poslankyňa Iveta Martinková.


Žilina - Vlčince

Erb je registrovaný v tejto podobe: v červenom štíte na bočných vrchoch zlatého trojvršia stojaci dvaja strieborní vlci v zlatej zbroji, spoločne držiaci zo stredného vrchu vyrastajúcu striebornú zlatolistú brezu.

Žilina - Zástranie

Erb je registrovaný v tejto podobe: v červenom štíte striebornou šabľou ozbrojený striebroodetý jazdec v sedle strieborného zlatohrivého, zlatochvostého a zlatokopytého koňa kráčajúceho po zelenej pažiti.

Výnimočné postavenie počas celej ceremónie mal generálny štátny radca pre heraldickú tvorbu a správca Heraldického registra SR z Ministerstva vnútra SR Ladislav Vrtel, ktorý umocnil svojou prítomnosťou túto výnimočnú chvíľu. Bohatý kultúrny program spestrilo vystúpenie speváčky Renáty Čonkovej i folklórneho súboru Rozsutec. Erb je registrovaný v podobe: v červenom štíte na bočných vrchoch zlatého trojvršia stojaci dvaja strieborní vlci v zlatej zbroji, spoločne držiaci zo stredného vrchu vyrastajúcu striebornú zlatolistú brezu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu