Farské schody musí mesto opravovať priebežne, komplexná rekonštrukcia prebehne spolu s námestím


Foto: Farské schody musí mesto opravovať priebežne, komplexná rekonštrukcia prebehne spolu s námestím Foto: TS Mesto Žilina

Farské schody v Žiline tvoria jeden z hlavných peších ťahov v centre mesta Žilina, napriek tomu je ich stav pravidelne žalostný. Aj preto je mesto Žilina nútené, s ohľadom na zachovanie bezpečnosti chodcov, pravidelne vykonávať priebežné opravy. Komplexná rekonštrukcia je na pláne spolu s rekonštrukciou Hlinkovho námestia a Sadu SNP.

Na problém s rozpadávajúcimi sa Farskými schodmi upozornil minulý týždeň poslanec Martin Kapitulík. „Neubehne ani deň, aby som tam neodhadzoval dolámanú dlažbu, nech si na nej niekto nepoláme nohy. O vytrhaných kockách na Mariánskom námestí ani nehovorím,“ uviedol mestský poslanec Kapitulík, ktorý podľa jeho slov žiada vedenie mesta o poriadnu opravu Farských schodov už pár mesiacov.

Ako viete, už pár mesiacov vytrvalo žiadam vedenie mesta o poriadnu opravu Farských schodov. Chcem byť na naše mesto…


Posted by Martin Kapitulík on 27. august 2017


Schody boli podľa vyjadrenia mesta zrekonštruované počas minuloročnej jesene a takisto v apríli tohto roka. „Vedenie mesta preto odmieta zavádzajúce informácie o tom, že sa nestará o schodisko a jeho údržbu. Žiaľ, tento stav schodov pretrváva už od ich „veľkej“ rekonštrukcie v 90. rokoch, odkedy sa permanentne musia opravovať, aby po technickej stránke vyhovovali chodcom a boli vôbec schodné,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.



V aktuálnom období prebieha príprava urbanisticko-krajinárskej štúdie, v rámci ktorej by mali byť komplexne zrekonštruované aj Farské schody. Ich novej podoby by sme sa tak mohli dočkať už čoskoro, pribudne najmä nová, odolnejšia dlažba.

„Mojím cieľom je posunúť rekonštrukciu verejného priestranstva smerom do historického jadra Žiliny, teda práve cez Námestie Andreja Hlinku a Farské schody tak, aby plynule nadväzovala na už zrekonštruovanú Národnú ulicu. Plánovanou rekonštrukciou Farských schodov sa vymení predovšetkým dlažba za vhodnú pre naše podnebie. Budúci primátori tak nebudú musieť opravovať niečo, čo už bolo rekonštruované,“ dodal primátor Igor Choma.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu