Hrad Lietava otvorí návštevníkom svoje brány, združenie na jeho záchranu predstaví novú expozíciu


Foto: Hrad Lietava otvorí návštevníkom svoje brány, združenie na jeho záchranu predstaví novú expozíciu

Každoročne sa koncom leta na zrúcanine hradu Lietava koná deň otvorených dverí, kedy združenie na jeho záchranu prezentuje výsledky svojej práce a otvára i inak neprístupné priestory. Túto sobotu 2. septembra však návštevníkov čaká okrem iného i výnimočná udalosť - slávnostné otvorenie expozície v novo zrekonštruovaných priestoroch hradu a to presne v deň 450. výročia narodenia palatína Juraja Thurzu - niekdajšieho majiteľa hradu a významnej slovenskej historickej osobnosti.

Združenie obnovilo 2 miestnosti a pivničné priestory s pôsobivou kamennou klenbou a v týchto miestach bude postupne prezentovať získané poznatky o hrade - archeologické nálezy, históriu i repliky dobových zbraní, s ktorými sa na hrade kedysi bojovalo.



Návštevníkov čaká bohatý sprievodný kultúrny program - od 12:00 sa môžu tešiť na sokoliarov, stredovekú hudbu kapely Strigôň, dobovú kuchyňu, lukostreľbu a výrobu mečov v podaní cechu Terra de Selinan, repliky vikingských bojov Raven Klor a orientálne tance skupiny AMAR. Program pokračuje aj večer - koncertom kapely Farizeo, premietaním filmu a ohňovou show Black Evils.

Slávnostné otvorenie expozície začne o 15:00 za prítomnosti špeciálnych hostí - Daniela Krajcera, herečky Zuzany Vačkovej a riaditeľky štátneho archívu v Bytči, Jany Kurucárovej.



Pri príležitosti výročia narodenia bude Jurajovi Thurzovi odhalená i pamätná tabuľa a o jeho živote viac prezradí pani Kurucárová. Večer bude premietaný dokument Pavla Dvořáka - Život a smrť palatína, ktorý rozpráva o krásnom vzťahu Juraja Thurzu a jeho manželky Alžbety Coborovej. Film je zároveň skrytou polemikou s Jakubiskovou predstavou o jednej z najväčších postáv slovenskej histórie stredoveku, tak ako ju ponúkol vo filme Bathory.

Vstup na akciu je voľný a všetci sú srdečne vítaní. Akcia je vhodná i pre rodiny s deťmi. Na mieste bude občerstvenie.




Miesto: Hrad Lietava
Dátum: 02.09.2017 - 12:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu