Od septembra by mali platy učiteľov vzrást o šesť percent


Foto: Od septembra by mali platy učiteľov vzrást o šesť percent Foto: ilustračné - minedu.sk

Na dnešnej 65. schôdzi vlády Slovenskej republiky schválili jej predstavitelia návrh na zvýšenie stupnice platových taríf zamestnancov regionálneho školstva a vysokoškolských učiteľov o 6 percent. Zvýšenia by sa mali učitelia dočkať už od 1. septembra 2017.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) s návrhom súhlasí, navrhuje však zvyšovanie o 6% aj počas nasledujúcich dvoch rokov vždy k 1. septembru. Vláda počíta s navýšením o rovnaké percento jednorázovo od 1. januára 2018. Rokovanie rady ZMOS prebehlo vo štvrtok 20. júla 2017 v Liptovskom Mikuláši.  

„Pre nás zostáva dôležité to, že k zvyšovaniu platov v regionálnom školstve by malo dochádzať iba raz ročne, čo presadzujme od začiatku vzniku tejto požiadavky. Zo strany ZMOS sme vyslali signál o spoločenskej zodpovednosti. Mestá a obce zároveň dôrazne požadujú realizovať reformné zmeny v systéme vzdelávania a výchovy v oblasti školstva,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora.

Vysokoškolský učiteľ s viac ako 32 rokmi praxe má tarifný plat maximálne 1366,5 eur

V aktualizovanej osobitnej stupnici platových taríf učiteľov vysokých škôl sa podľa zaradenia v platovej triede a platovom stupni môže pohybovať plat vysokoškolského učiteľa od 613,50 eur v prípade zaradenia v najnižšom platovom stupni a triede s praxou do 2 rokov až po 1366,50 eur v prípade najvyššej triedy aj stupňa a viac ako 32-ročnej praxe.


Pedagogickí a odborní zamestnanci si v závislosti od platovej a pracovnej triedy môžu mesačne zarobiť 501,5 eur v prípade 6. platovej triedy a 1. pracovnej triedy až po 1008,5 eur v prípade najvyššej, dvanástej platovej triedy a 2. pracovnej triedy.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu