Ako by to malo vyzerať u zubára v 21. storočí?


Foto: Ako by to malo vyzerať u zubára v 21. storočí? Foto: PR Schill Dental Clinic Žilina

Na jednej strane príznačne dobe, ktorá dáva priestor šikovným ľuďom a moderným technológiám. Na tej druhej – príjemne a s pocitom, že sa o nás lekári dobre postarajú, a to bez traumatizujúceho zážitku. Zo samotného výkonu i financií. Sprievodcu po zariadení, ktoré takéto očakávania určite spĺňa, je MUDr. Alexander Schill, primár Schill Dental Clinic v Bratislave, Žiline a v Prahe. Tu je niekoľko dobrých tipov, ktoré navigujú na tú ideálnu cestu ku kvalitnému ošetreniu.

    Pri príchode by vás mala uvítať recepcia, ktorá je štandardnou súčasťou modernej a kvalitnej zubnej ordinácie, a ktorá tiež spracováva všetku administratívu, aby sa mohli zubní lekári naplno, bez obmedzenia venovať pacientovi.
   Na základe vstupnej prehliadky, ktorej súčasťou sú snímky panoramatického röntgenu (celkový snímok oboch čeľustí vrátane zubov), by mal ošetrujúci lekár vypracovať liečebný a rozpočtový plán a detailne zoznámiť pacienta s tým, čo všetko bude absolvovať a aká bude cena ošetrenia. Počas ošetrenia je dobrým zvykom informovať pacienta o jeho priebehu.
   Väčšine pacientov sa odporúča priamo zo vstupnej prehliadky dentálna hygiena. Predpokladom úspešnej liečby je totiž kvalitná ústna hygiena. Tú zabezpečí dentálna hygienička, ktorá skontroluje stav zubného kameňa, ďasien a pigmentácie na zuboch a ukáže pacientovi správne hygienické návyky pri čistení zubov. Podľa stavu úst pacienta zvolí ďalšie kroky, aby sa lekár mohol venovať liečbe.
   Počas ošetrenia, v ordinácii zubného lekára aj dentálnej hygieničky, by mal pacient na zubárskom kresle ležať. Pre pacienta je to pohodlné a navyše sa výrazne zmenšuje riziko zníženia krvného tlaku a prípadné nevoľnosti. Lekár a jeho asistentka by mali pri kresle sedieť na pojazdných stoličkách. Úspešná ergonómia pri liečbe spočíva v logickom usporiadaní inštrumentov v ordinácii, aby personál nemusel odchádzať od pacienta.
   Stomatológ aplikuje pacientovi pred ošetrením tzv. živých zubov, rovnako ako pred všetkými bolestivými zákrokmi, lokálnu anestéziu. Tá hrá veľmi dôležitú úlohu, pretože zaisťuje ošetrenie bez bolesti. Lokálna anestézia sa aplikuje špeciálnou veľmi krátkou striekačkou a nie je bolestivá. “Lokálnu anestéziu by mal stomatológ v relevantných prípadoch aplikovať automaticky. Dnes už je považovaná za štandard. Predstavuje komfort pre pacienta, ktorý sa vďaka nej nemusí báť bolesti ani nevoľnosti, takisto aj pre lekára, ktorému umožňuje vykonať kvalitné ošetrenie,” vysvetľuje MUDr. Alexander Schill.
   Známkou kvalitnej zubnej ordinácie je tiež maximálna hygiena a sterilné prostredie. Stomatológ aj jeho asistentka musia používať rukavice na jedno použitie a ústnu rúšku. Všetky používané nástroje musia byť sterilné a zabalené v špeciálnom obale. Pacient dostáva ochrannú zásteru.
   Moderné ordinácie používajú lupové okuliare, s ktorých pomocou dokáže lekár vykonávať precízny a zodpovedný výkon. Pre ešte presnejšie zákroky a úplnú kontrolu nad ošetrením používajú tie najmodernejšie stomatologické kliniky špičkové mikroskopy. “Mikroskopická stomatológia je v súčasnosti moderným trendom v dentálnej medicíne a je zárukou vyššej kvality ošetrenia. Mikroskop má zásadný význam pri práci s koreňovými kanálikmi. Priestor zuba je voľným okom ťažko rozoznateľný, mikroskop nám poskytuje dokonalý prehľad o prostredí, ktoré ošetrujeme, a istotu kvalitného ošetrenia aj tak malých miest ako koreňových kanálikov,“ dodáva odborník.
   Sliny a telové tekutiny v ústach sa odsávajú kanylou, ktorá je súčasťou sacieho systému a ktorá je pri výkone v ústach štandardne. Pri väčšom prísune vodného spreja na úst sa používa druhá súčasť odsávania s väčšou kanylou. Sací systém obsluhuje asistentka.
    Stomatologické výkony ako vŕtanie a brúsenie mnohokrát prebiehajú v infekčnom prostredí. Prevenciu proti možným komplikáciám predstavuje aplikácia gumové membrány zvanej kofferdam, ktorá chráni zdravé zuby a umožňuje precíznu aj bezpečnú prácu. Membrána zabraňuje prehltnutiu alebo vdýchnutiu zvyškového zubného materiálu a zamedzuje rozšíreniu prípadné infekcie.

„U nás sú pacienti ošetrovaní high technológiami, ktorej sú synonymom bezbolestného ošetrovania. Prácu nám uľahčuje okrem iných aj 3D röntgen CT tomograf (3D zobrazenie röntgenu celej hlavy vrátane zubov zo všetkých strán aj s ich koreňmi), nechýba ani spomínaný stomatologický mikroskop (úspešnosť ošetrenia bez optickej techniky je okolo 80%) alebo prístroj na výrobu protetických náhrad na počkanie CEREC (počítačová 3D modelácie protetickej práce a následné presné vyfrézovanie z keramického bloku)“, vysvetlil A. Schill.

Technológie a odborný personál sú jedna vec, no ako sa však zbaviť strachu zo zubára?



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Schill Dental Clinic Žilina