RegioJet žiada monopol na trati Praha - Košice cez Žilinu!


Foto: RegioJet žiada monopol na trati Praha - Košice cez Žilinu!

Česká prepravná spoločnosť RegioJet, člen skupiny Student Agency, sa v posledných dňoch obrátila listom na vládu. V ňom ponúkla prebratie a zaistenie kompletnej prepravy na najlukratívnejšej trati Bratislava - Košice. Hlavný ťah by tak podľa plánov súkromníka nemusel byť tak náročne dotovaný a zároveň by ostalo aj regulované cestovné či počet rýchlikov.

„Dlhodobo komunikujeme záujem rozširovať naše podnikanie v železničnej osobnej doprave. Na našu ponuku nemáme zatiaľ oficiálnu písomnú odpoveď. Dúfam, že sa podarí zaujať a dostaneme priestor na diskusiu,“ tvrdí Radim Jančura, majiteľ holdingu Student Agency, ktorého súčasťou je aj RegioJet.

Zmeny v železničnej doprave čakajú Slovensko už 14. decembra, kedy po zmene grafikonu pridá RegioJet tri páry svojich vlakov medzi metropolami východu a západu. O možnosti získania monopolu je však reč prvýkrát.

Firma na Slovensku pôsobí jednak na trase Bratislava - Komárno, ako aj čiastočne na predĺženom spoji z Prahy do Ostravy, ktorý končí/začína v Žilina 1x denne. „Každý vozeň bude mať svojho stevarda alebo stevardku a členov palubného personálu doplnia baristi, pripravujúci zákazníkom objednané občerstvenia. Cestujúci dostanú zdarma kávu, čaj, nealko, noviny a časopisy, zábavný portál (filmy, seriály, hudba, on-line tv, hry) či wifi pripojenie na internet,“ sľubuje spoločnosť.

Práve trasa z Prahy do Žiliny by mala byť predĺžené do Košíc a do Martina. RegioJet už hľadá personál pre tieto spojenia. So zmenou grafikonu príde aj iný český dopravca - Leo Express. Na trati Praha - Košice, opäť cez Žilinu, pridá zatiaľ len jednu namiesto dvoch plánovaných súprav.

„Špecifikom nášho spoja bude fakt, že z Košíc pôjdeme v noci. Tým cestujúcim, ktorí dnes využívajú nočné autobusy, tak ponúkneme atraktívnu alternatívu, ktorá bude pohodlnejšia, rýchlejšia a zároveň cenovo výhodná,“ oznámila Petra Valentová pre SITA, ktorá je manažérkou pre komunikáciu spoločnosti Leo Express.

Máme sa teda ako Žilinčania na čo tešiť, pretože už 14. decembra nastane výrazný prísun spojov do Bratislavy, Košíc aj Prahy!


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu