V Žilinskom kraji je k dispozícii 2400 kilometrov cyklotrás, najviac spomedzi krajov


Foto: V Žilinskom kraji je k dispozícii 2400 kilometrov cyklotrás, najviac spomedzi krajov

Cyklistická sezóna je v plnom prúde a obyvatelia Žilinského samosprávneho kraja si ju môžu naplno vychutnať vďaka viac ako 2400 kilometrom cykloturistických trás. Aj za účasti spoločnosti Kia Motors Slovakia sa podarilo vybudovať cyklotrasu BikeKIA, ktorá spája hrady Strečno a Budatín. Takmer 4 kilometre vyasfaltovaného povrchu dostávajú v letných mesiacoch poriadne zabrať, najväčší nápor cyklistov zažila cyklotrasa BikeKIA v nedeľu 28. mája 2017.

Práve v tento deň totiž padol rekord, keď trasou prešlo až 2100 cyklistov. Údaje získava kraj pomocou cyklosčítača, ktorý je osadený pri lávke cez biokoridor. Dňa 1. mája na trase umiestnili čerešňu pre všetkých zamilovaných spolu s plotom pre zamknutie zámkov lásky. Ten však nevydržal ani dva týždne, neznámi vandali ho zničili.

Vďaka projektom s využitím finančných prostriedkov z Európskej únie by sme sa mali v aktuálnom programovom období 2014 – 2020 dočkať nových cyklochodníkov. Konkrétne by sa malo jednať o lokality v Rajeckej doline a pri Budatíne smerom na Trenčín. Zaujímavú alternatívu ponúkne aj zamýšľané prepojenie Horného Považia a Turca.

Práve prepojenie Žiliny a Martina cyklotrasou by malo byť dokončené v roku 2020, predpokladaná hodnota vybudovania trasy je 6 miliónov eur. V dnešnom stave končí trasa v smere od Žiliny pri Strečne, úsek trasy popod hrad je problematický. Riešením, vďaka ktorému by sa podarilo obísť komplikovanú a frekventovanú cestu pre automobily, by mali byť lávky ponad rieku Váh.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu